Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Pro imigranty nevaříme.“ Restaurace naštvala i písničkářku, zrušila koncert

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. září 2015
13:50

Tahle česká restaurace se zaměřila na italskou kuchyni. Uprchlíkům, kteří přes Česko utíkají třeba právě z Itálie, však uvařit odmítá. Kontroverzní gesto majitele naštvalo i mladou písničkářku Terezu Holubovou, která odmítla v restauraci hrát. Jak majitel vysvětlil své vyjádření?

„V naší restauraci pro imigranty nevaříme!!“ Tenhle vzkaz vyslal do světa majitel jedné restaurace v Hrušovanech nad Jevišovkou, které se nachází v Jihomoravském kraji. Právě tento kraj je branou nelegálních uprchlíků, mířících přes Česko dál na západ.

Majitel restaurace Tomáš Ševčík přitom způsobil tímhle prohlášením poprask. Na Facebooku k němu přidal i heslo „Stop islám“ a stal se rychle terčem kritiky. Co ho k tomuhle gestu vedlo?

Majitel podniku: Politici jsou vlastizrádci. A nácek nejsem

„To, že naši politici a EU jen přihlížejí invazi nelegálních uprchlíků. Beru to jako projev vlastizrady z jejich strany, bojím se, abychom tu v budoucnu vůbec přežili,“ řekl Ševčík na dotaz Blesk.cz.

Přiznal, že po kontroverzním vyjádření se mu nyní telefon pomalu nezastaví. „Nejsem nějaký nácek, xenofob ani nic podobného, jak mě někteří označují. Nemám problém s cizinci, ani žádnou kulturou,“ tvrdí. Jeho restaurace však prý prostě nechce podporovat nelegální imigranty.

Kontroverzní vzkaz italské restaurace z Hrušovan nad Jevišovkou Kontroverzní vzkaz italské restaurace z Hrušovan nad Jevišovkou | Facebook

Písničkářka odmítla vystoupit

Ševčík poukazuje na své zkušenosti v Itálie, kde byl i v posledních dnech. Tvrdí, že tamní uprchlíci, kteří přes Středozemní moře putují k italským břehům, zneužívají systém, jsou zvýhodňováni, zároveň se prý „chovají jako zvířata“ a nechtějí pracovat.

„U mne není imigrant Slovák, ale ta vlna, která se k nám řítí nelegálně a nikdo s tím nic nedělá. Jsem svědkem v Itálii. Dostanou dům, peníze, jídlo a pak rozbíjejí a zapalují ulice,“ psal Ševčík na Facebooku.

Kvůli tomu, že odmítají vařit pro imigranty, však bojkotovala vystoupení v restauraci mladá a pohledná písničkářka Tereza Holubová.

„Poté, co restaurace Grand Italia zveřejnila na svých stránkách slogan ´V naší restauraci pro imigranty nevaříme - stop islám´, musím chystané vystoupení zrušit, protože s těmito názory nesouhlasím a je mi líto, že někdo takto smýšlí,“ reagovala na Facebooku Holubová, jejíž hvězdička pomalu stoupá. Letos v červenci vydala singl „Léto s Oldou“, v klipu si s ní zahrál „Tydýt“ Lukáš Pavlásek.

Restauraci prošetřuje ČOI

Majitel restaurace Ševčík na rozhodnutí znojemské písničkářky zareagoval po svém. "Zalekla se toho, nepochopila, jak je to myšlené. Nepochopilo to více lidí, píší mi i výhrůžky," sdělil Blesk.cz majitel restaurace a opět upozorňoval na to, že mu vadí hlavně ilegální a nepracující uprchlíci.

"V Grand Italia vaříme pro cizince, legální imigranty, Čechy atd. Mně nevadí cizinci, mně vadí pouze invaze ilegálních uprchlíků, kteří si dělají nároky úplně na vše," dodával na Facebooku s tím, že s oficiálním postojem českých politiků nesouhlasí a chce prý bojovat i za lepší životní úroveň pro svého syna. 

Jenže podle některých místních se jen chopil šance svézt se na tématu, které nyní ostře rezonuje ve společnosti. "Je to reklama a zviditelnění. Svezli se na protiislámské vlně, které Facebook nahrává. Možná by jinak vlna hysterie nebyla taková," řekla obyvatelka Hrušovan Monika Mažárová Brněnskému deníku, podle kterého se již případem zabývá i ČOIka. "Jedná se o porušení zákona na ochranu spotřebitele a diskriminaci," potvrdil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.