Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nenávist k imigrantům obrátili proti mrtvým: Vandalové zničili muslimský hřbitov

Autor: mb - 
4. září 2015
06:50

Až 60 náhrobních kamenů zničili neznámí útočníci v dánském městě Odensee. Jedná se již o druhý útok na muslimský hřbitov za poslední měsíce, předtím výtržníci zničili 50 náhrobků, některé z nich dokonce pomočili.

„Když jsem to uviděla, začala jsem plakat. Bylo to hrozné. Ti lidé jsou mrtví, nic špatného neudělali. Měli by být ponecháni, aby odpočívali v pokoji,“ řekla Mirna Ugljen, která ihned zavolala policii, když spatřila dílo zkázy.

Společnost zděšena

„To je šílené! Neznám motiv pachatelů, ale ať už je to cokoliv, takové chování je odsouzeníhodné,“ odsoudil barbarský útok premiér Lars Løkke Rasmussen (51). K premiérovi se přidal i starosta Odensee Anker Boye (65), který zničení muslimského hřbitova označil za „naprosto neakceptovatelné.“

Protipřistěhovalecké nálady

I když politici skandální čin jednohlasně odsoudili, není to poprvé, co se přistěhovalci stávají v Dánsku terčem útoku. Prakticky stejný útok se odehrál v červnu v Kodani, kde pachatelé rozmlátili nejméně 50 muslimských náhrobků a některé z nich dokonce pomočili. V půlce srpna se pro změnu 35letý muž pokusil podpálit Islámské centrum a žháři zaútočili i na azylové centrum.

Nápor uprchlíků

Uprchlická krize sužuje EU a Brusel navrhuje kvóty pro přerozdělování uprchlíků. To ale odmítají východoevropské státy EU, ale třeba i Británie. Samotné Dánsko se snaží s přílivem imigrantů bojovat po svém. Podle nových pravidel nyní budou přistěhovalci dostávat o polovinu menší dávky, v přepočtu zhruba „jen“ 22 tisíc korun. Částka se zdá i tak vysoká, je ale potřeba si uvědomit, že v porovnání s tuzemskem jsou zde jiné ceny.