Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Vzpouru uprchlíků v Bělé potlačili slzným plynem, píší v Libanonu, kde zmizela pětice Čechů

Autor: simao, ČTK, poe - 
1. srpna 2015
05:15

Vzpoura běženců v Bělé pod Bezdězem zaujala i v zahraničí. Všimli si jí ve vzdáleném Libanonu, který však nyní spolu s Českem řeší jiný případ – zmizení pětice Čechů v údolí Bikáa.

Uprchlická krize pokračuje, v pátek bylo v Česku zachyceno 122 migrantů, což je za jeden den nejvíc za poslední dobu, řekl včera večer ministr vnitra Milan Chovanec v televizi Nova.

Pozornost byla směřována především k Bělé pod Bezdězem, kde pokračovala vzpoura uprchlíků, kteří se chtěli dostat ven z areálu, sloužícího pro zajištění cizinců, jimž cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země.

Nepokojů v Bělé si přitom všimli i za hranicemi. Zprávu uvedl i libanonský web The Daily Star, který se jinak v souvislosti s Českem čile věnuje zmizení pětice českých občanů právě v Libanonu, kam se chystá pro změnu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, aby vyzvěděl případné nové informace o pětici pohřešovaných Čechů.

Nepokojů v zařízení pro uprchlíky v Bělé si všimli i v Libanonu Nepokojů v zařízení pro uprchlíky v Bělé si všimli i v Libanonu | Reprofoto Daily Star

Daily Star uvedl, že česká policie použila proti uprchlíkům slzný plyn. Žádnému z nelegálních imigrantů se nepodařilo utéct, jednotky je zatlačily zpět. 

Areál v Bělé se přitom nachází v lese asi pět kilometrů od města Bělá pod Bezdězem. Zařízení pro uprchlíky vzniklo počátkem 90. let v objektech, které předtím používala sovětská armáda. Radnice v Bělé zatím žádné obavy obyvatel ani větší reakce na situaci nezaznamenala. „Samozřejmě lidé zaregistrovali větší pohyb policejních vozů, když přijížděly posily, ale jinak se to města vůbec nedotklo,“ uvedl starosta Milan Lomoz. 

„Freedom,“ ozývalo se přitom v pátek z areálu pro uprchlíky v Bělé. Uprchlíci volali po svobodě, pustili se však následně do demolice zařízení. „Začali vykopávat okna a podobně,“ popisovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Podle lidí z místa bylo z areálu slyšet skandování a řinkot rozbitého skla. Šlo už o druhou vzpouru. Již ve čtvrtek večer migranti rozbili branky v prostoru pro vycházky a přes plot se chtěli dostat ven z areálu.

V pátek začali revoltovat poté, co zařízení opustili ministrChovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý. Ti do Bělé pod Bezdězem dorazili, aby si s uprchlíky promluvili třeba o nemožnosti jejich propuštění do Německa nebo navrácení mobilů či hotovosti. K tomu navíc ještě – k nevoli běženců – nařídili posílení policejní ochrany jejich zařízení. „Musejí si uvědomit, že jsou na návštěvě, a respektovat zákony České republiky,“ oznámilChovaneca pohrozil, že pokud se uprchlíci budou bouřit dál a dál se budou pokoušet o útěk, zasáhne policie. Situaci se však podařilo uklidnit, běženci se nakonec rozešli do svých pokojů.

Mapa azylových zařízení na území ČR Mapa azylových zařízení na území ČR | archiv Blesku

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi