Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Uprchlíci jako zisk pro miliardáře Bakalu? Babiš i Kalousek jsou ostře proti

Zleva vicepremiér Andrej Babiš (ANO), šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a miliardář Zdeněk Bakala
Zleva vicepremiér Andrej Babiš (ANO), šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a miliardář Zdeněk Bakala  (Autor: archiv Blesk.cz a ČTK)
Autor: Jan Kálal - 
1. srpna 2015
05:00

Zpráva o tom, že na ubytování uprchlíků může vydělat firma z impéria miliardáře Zdeňka Bakaly, vzbudila rozruch na politické scéně. A svedla dohromady dva jinak nesmiřitelné rivaly, vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) a šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Bakalův mluvčí přitom potvrdil, že příliv uprchlíků do RPG bytů v Havířově už začal.

„Správa uprchlických zařízení v tuto chvíli využívá 10 bytů v Havířově,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí Zdeňka Bakaly Roman Frkous. Potvrdil tak postřehy našich čtenářů, kteří si rodin běženců ve městě začali všímat.

"Pracuji v Havířově-Šumbarku. Je jisté, že nám sem pan Bakala už potichu stěhuje uprchlíky snad ze Sýrie. Bylo nám slibováno, že zde budou ubytováni jen uprchlíci z Ukrajiny. První rodinka se nám tu prochází po náměstí již několik dní," napsala Blesk.cz jedna ze čtenářek.

Vládní plán na přijetí 1500 uprchlíků v následujících dvou letech přitom ještě ani neodstartoval. Právě ten bude přitom šancí, jak získat podíl z částky zhruba 200 milionů korun, na které ubytování uprchlíků stát ročně vyjde.

Babiš: Ať si Bakala vezme uprchlíky zdarma

Blesk.cz se politiků zeptal, co by říkali tomu, kdyby se k penězům díky uprchlické krizi dostala i společnost spojená s miliardářem Bakalou. „Určitě by mi to vadilo. Bakala dostal byty OKD zdarma. Slíbil je prodat lidem za 40 tisíc. Svůj slib nejen že nesplnil, ale teď za ně bere stejnou sumu za nájem. Ať si tam vezme uprchlíky zdarma,“ zmínil vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Kalousek se navezl do Sobotky. Premiér mlčí

„Nebylo by to od vlády šťastné řešení. Pan Bakala už jednou porušil slib, který veřejně dal nájemníkům bytů, které si od vlády, konkrétně od pana premiéra Sobotky, tak levně koupil,“ uvedl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Narážel tak na fakt, že Bakala se k hornickým bytům dostal v rámci privatizace OKD. Obchod dokončila Paroubkova vláda, kde byl ministrem financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Pokládal bych za velmi nešťastné, kdyby na tom vydělal ještě podruhé. Nemyslím si, že pan Bakala je důvěryhodný partner pro jednání se státem,“ dodal Kalousek.

Zatímco Sobotka nechal dotazy Blesku bez reakce, vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se snažil napětí mírnit. „Nejsem si nyní jist, zda služby RPG budou potřeba. Vláda přijme jen tolik uprchlíků, kolik zvládneme. A KDU-ČSL je pro následnou asimilaci v místních komunitách,“ prohlásil.

Situaci přitom bedlivě sleduje i prezident Miloš Zeman. „Vláda se rozhodla poskytnout významné finance na otázku uprchlíků a je její odpovědností, kam a komu tyto peníze poputují. Pan prezident se bude samozřejmě velmi pozorně zajímat, jak kabinet s prostředky daňových poplatníků naloží,“ vzkázal jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezidenta Miloše Zemana můžete na Blesk.cz sledovat v neděli od 11 hodin živě v pořadu S prezidentem v Lánech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině