Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Srdceryvné foto: Třináctiletého uprchlíka zmlátil majitel restaurace! Čím se chlapec provinil?

Autor: lm - 
29. července 2015
23:31

K třináctiletému Ahmetovi Hamdovi byl osud neuvěřitelně krutý. Nejdříve ho válka vyhnala z rodné Sýrie do Turecka, a když si v nové zemi chtěl přivydělat prodejem kapesníků, tak ho nepochopitelně napadl a zbil majitel místní restaurace.

Chlacova rodina utekla do Turecka z válkou zmítaného syrského města Aleppo. Dvanáctičlenná rodina se usadila v západotureckém městě Izmír. Všichni se mačkají v dvoupokojovém špinavém bytě, protože na větší nemají peníze. Matka chlapce je vážně nemocná se srdcem a otec si zatím nemůže najít práci. Chlapec spolu se sourozencem proto přes den prodává na ulici balíčky kapesníčků, aby přispěl do rodinného rozpočtu.

Jenže osud byl k Ahmetovi i přes to tvrdý. Zrovna když se chystal prodat balíček kapesníků jedné dámě v restauraci, vyběhl na něj majitel a brutálně ho zbil do bezvědomí. „Šlapali na mě. Na pomoc mi přišli Syřané z druhé strany ulice, kteří mě polili vodou, a až tehdy jsem se probral,“ říká smutně malý chlapec. Snímek zmláceného chlapce v slzách, jemuž tekla po útoku krev z nosu, dojal celý svět.

Podle místního deníku Daily Sabah majitele restaurace rozzlobilo, že chlapec otravuje jeho hosty. Uprchlíci ze Sýrie, kterých je v zemi asi 1,7 milionu, se čím dál častěji dostávají do konfliktů s místními obyvateli.

Útěchou chlapci může být fakt, že kromě celého světa se za něj postavil i turecký premiér a prezident. Země pak rodině zajistila třídenní pobyt v luxusním hotelu a slíbila, že se postará i o léčbu pro nemocnou matku a otci najde práci.