Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

7 z 10 Čechů vzkazuje: Uprchlíky ze Sýrie a Afriky tu nechceme

Uprchlíci v Itálii
Uprchlíci v Itálii  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, ula - 
23. července 2015
19:30

70 procent Čechů je proti přijímání uprchlíků ze Sýrie a severní Afriky. Imigranty z Ukrajiny nechce 44 procent Čechů, některé z nich by ale přijalo 53 procent. Čísla vycházejí z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Průzkumu se zúčastnilo 1022 lidí ve věku od 15 let. 71 procent z nich je proti příjímání uprchlíků ze Sýrie, 72 procent nechce uprchlíky ze severní Afriky. Přijetí některých lidí z těchto regionů a také z Ukrajiny jsou více nakloněni Češi s vysokoškolským vzděláním.

Téma uprchlíků se řeší od doby, kdy zesílil jejich příliv do Evropské unie. Evropská komise kvůli tomu navrhla povinné kvóty, podle nichž mělo být mezi ostatní země unie v příštích dvou letech rozděleno 40 000 syrských a eritrejských žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Unijní státy ale v červnu tento záměr odmítly a nyní o rozdělení uprchlíků vyjednávají.

Šest z deseti Čechů v červnu tvrdilo, že dobře nebo alespoň zhruba vědí, čeho se kvóty týkají. Zhruba pětina lidí v průzkumu odpověděla, že o kvótách slyšeli, ale nevědí, čeho se týkají. Další pětina dotázaných o kvótách neslyšela. Rozhodně nebo spíše proti imigračním kvótám bylo 79 % dotázaných.

Z účastníků průzkumu, kteří alespoň zhruba věděli, čeho se kvóty týkají, bylo rozhodně nebo spíše proti imigračním kvótám 79 procent. Naproti tomu jen 18 procent s kvótami souhlasilo. Že se kvóty týkají Syřanů a Eritrejců, vědělo z těchto dotázaných 53 procent.

Vláda už dříve schválila, že Česká republika přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků. Letos by to mělo být 400 lidí, příští rok 700 a 400 pak v roce 2017. Zhruba 1100 lidí by měla ČR převzít od Itálie a Řecka, 400 pak z táborů na Blízkém východě. Stát kvůli tomu chystá otevření nových záchytných zařízení.