Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Maďarsko jde tvrdě proti imigrantům. Postavilo se Bruselu a nenechá si je vrátit

Maďarsko volí proti nelegálním imigrantům nejtvrdší postup v Evropské unii.
Maďarsko volí proti nelegálním imigrantům nejtvrdší postup v Evropské unii.  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, kal - 
23. června 2015
20:00

Maďarsko jednostranně pozastavilo platnost azylové dohody. Znamená to, že země tak nebude ze zemí Evropské unie migranty dočasně brát zpět. V rozhovoru pro web Index a list Die Presse to řekl mluvčí vlády Zoltán Kovács. Evropská komise už dala najevo, že chce od Budapešti vysvětlení tohoto kroku.

Rozhodnutí Maďarska nebrat zpět migranty je podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) reakcí na situaci kolem kvót. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) jednostranné vypovídání dohod není možné.

Maďarsko v poslední době čelí velké vlně migrantů, kteří na jeho území pronikají zejména ze Srbska za pomoci převaděčů. Jen od začátku letošního roku se tak do Maďarska podle úředních údajů dostalo přes 60 tisíc běženců pocházejících především ze zemí Blízkého východu a ze severu Afriky.

Loď je plná, míní Maďaři

Kovács uvedl, že důvodem pozastavení azylové dohody je „ochránit maďarské zájmy“. „Loď je plná,“ řekl v narážce na vysoký počet ilegálních migrantů, s nímž se jeho země v současné době potýká.

„Maďarský azylový systém je přetížený, je nejpřetíženější mezi členskými státy EU, které jsou zasaženy ilegální migrací,“ citovala agentura Reuters z prohlášení, které později vydal kabinet premiéra Viktora Orbána. „Maďarská vláda využila všechny kapacity, které má k dispozici. Situace vyžaduje rychlou reakci. Maďarsko v této eskalující situaci musí podniknout kroky ještě před rozhodnutím EU,“ zdůrazňuje se v dokumentu.

Brusel žádá vysvětlení

Evropská komise v první reakci podle Reuters uvedla, že zmíněná dohoda žádné své vypovězení nepředpokládá a že požádala Maďarsko o vysvětlení oznámeného kroku. Budapešť prý ostatním zemím sdělila, že jde o technický problém, a EU chce vědět, co bylo k jeho odstranění učiněno.

Maďarská vláda minulý týden v souvislosti s vlnou uprchlíků oznámila, že na hranicích se Srbskem nechá postavit čtyři metry vysoký a 175 kilometrů dlouhý plot, který by měl pomoci zabránit nekontrolovatelnému pronikání migrantů. Ve středu by ministerstvo vnitra mělo předložit plán realizace tohoto záměru.

Dublinské nařízení stanoví kritéria pro určení státu EU, který má být příslušný k posuzování žádosti o azyl. Obvykle je to ta země, do níž žadatel vstoupil jako první na území unie. Právní předpis má zaručit, že žadatel nebude vracen z jednoho státu unie do druhého, a má také vyloučit vícenásobné podávání žádostí o azyl v EU.

belaa ( 8. července 2015 06:06 )

 le potreba volit okamuru.sobotka je blb na entou.uz je nacase s nima zatocit .poslat je k lopate.volte okamuru.jinak se nehneme z mista.migranti tahnete do zadele

handgood ( 24. června 2015 18:18 )

Pokud se nemýlím, tito lidé utíkají z islámských zemí. V islámských zemích je zavedeno většinou státní náboženství a převážná část jejich obyvatel jsou muslimové. V některých oblastech jsou i minority křesťanů. Jak se k nim muslimové chovají? Jsou k nim tolerantní? Bohužel ne, v mnoha případech je pronásledují, ničí jejich kostely a křesťany zabíjí, stejně jako tomu bylo v někdejší římské říši za císaře Nerona. Proč jim nepomohou jejich bohatí sousedi jako Sadská Arábie, Kuvajt a další státy, oplývající bohatstvím z ropy, místo těch přepychový mrakodrapů co tam pořád staví? Jsou to přece jejich souvěrci, nebo pro ně Korán neplatí? Jestli je pustíme do Evropy, nebude to trvat ani 100 roků a kulturní dědictví můžeme pohřbít a přejmenovat EU na Muslimskou EU. Již tady máme stejně pátou kolonu, t.j. cikánskou menšinu, se kterou si nevíme rady. A tihle utečenci nebudou o nic lepší, ba mnohem horší.

salto ( 24. června 2015 09:25 )

Tak v Maďarsku to jde, teď je třeba aby všem zabedněncům spadly šupiny z očí a postavili se k tomu problému zpříma

jana999 ( 24. června 2015 08:37 )

tak u nás už je nechytat a zaručit rychlý přechod do německa at si to řeší Obamův pudel merklerová, stejně je to kvůli ní, určitě na ní amíci něco našli, že tak skáče, jak oni pískají, doufám, že frantíci si to líbit nenechají

jana999 ( 24. června 2015 08:35 )

lehké vysvětlení, mají svých problémů dost, at je vrací hned u té první zemi, jinak je s Evropou konec

Zobrazit celou diskusi