Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chovanec dál bojuje s uprchlíky: Přísné kontroly na hranicích a policie u táborů

Ministr vnitra potřebuje kvůli uprchlíkům víc policistů (ilustrační foto)
Ministr vnitra potřebuje kvůli uprchlíkům víc policistů (ilustrační foto)  (Autor: ČTK, EPA, Reuters, Profimedia)
Autor: ČTK, bru - 
31. července 2015
14:39

Ministerstvo vnitra uvažuje kvůli přílivu běženců o zpřísnění kontrol na hranicích. Potřebuje k tomu více policistů, řekl ministr Chovanec. Více policistů by mělo hlídat i uprchlický tábor v Bělé pod Bezdězem, kde se ve čtvrtek pokusilo o útěk 50 běženců.

Ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý mají za sebou i jednání s uprchlíky v táboře v Bělé pod Bezdězem, odkud se ve čtvrtek pokusilo utéct asi 50 běženců. Po jeho skončení se rozhodl posílit policejní ochranu zařízení. Uprchlíci se totiž stále dožadují propuštění, chtějí do Německa.

Běženci se ve čtvrtek vzbouřili, v prostoru pro vycházky vytrhli dvě branky, ale nepodařilo se jim poškodit oplocení areálu a nikdo neuprchl. Různé formy protestů jsou v tomto podle policie časté, běženci například drží hladovky nebo se snaží sebepoškozovat, protože v táboře nechtějí být a nechtějí být eskortováni zpět do země, ze které uprchli.

K uprchlickému táboru se sjedou policisté z několika krajů

Chovanec a Tuhý uvedli, že kvůli zvýšené ochraně areálu vedení policie stáhne do Bělé jednotky z několika jiných krajů. Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová prohlásila, že cizinci v zařízení nijak nestrádají, mají možnost si zatelefonovat i nakoupit.

Areál v Bělé slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země. Zařízení tohoto typu bylo v ČR pouze jedno. Protože nestačily kapacity, asi před dvěma týdny se provizorně otevřelo ještě zařízení v Zastávce u Brna. Všechna ostatní zařízení v ČR jsou určena pro žadatele pro azyl, kde je jiný režim. Tyto žadatele o azyl nestřeží policisté a mohou ze zařízení volně odcházet.

V Bělé je nyní umístěno asi 380 uprchlíků, dalších zhruba 120 je v Zastávce u Brna. Většinou se jedná o Afghánce, Syřany a Iráčany. Ještě dnes by do Bělé mělo dorazit i 76 cizinců, které policie zadržela na Tachovsku v nákladním prostoru auta. Podle dostupných informací jsou to občané Pákistánu, Afghánistánu a Sýrie.

Lidé v Bělé zatím nepanikaří

Radnice v Bělé zatím žádné obavy obyvatel ani větší reakce na čtvrteční situaci nezaznamenala. „Samozřejmě obyvatelé zaregistrovali větší pohyb policejních vozů, když přijížděly posily, ale jinak se to města vůbec nedotklo,“ řekl ČTK starosta Milan Lomoz.



Areál v Bělé na Mladoboleslavsku je v lese asi pět kilometrů od města Bělá pod Bezdězem. Zařízení pro uprchlíky vzniklo počátkem 90. let v objektech, které předtím používala sovětská armáda. Vláda v polovině července rozhodla, že kapacita střediska bude kvůli současné uprchlické krizi navýšena. Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra ČTK už dříve řekla, že do konce roku 2016 by v něm mělo být přibližně 400 míst.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině