Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Do Bělé přijedou další uprchlíci, kapacita tábora se zvýšila

Uprchlíci se chtějí z Bělé pod Bězdězem dostat do Německa.
Uprchlíci se chtějí z Bělé pod Bězdězem dostat do Německa.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, bru - 
2. srpna 2015
10:03

Kapacita zařízení pro zajištění cizinců v Bělé p. B. byla navýšena na 700. Dnes se tam přesune více než 100 uprchlíků, které policie zadržela v posledních dnech. Dnes tedy bude v areálu zhruba 450 migrantů.

Během pátečního dne a noci policie zadržela v ČR 136 migrantů, v neděli ráno dalších deset. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý při své páteční návštěvě zařízení uvedli, že kvůli zvýšené ochraně areálu vedení policie stáhne do Bělé jednotky z několika krajů. Měla by vznikat i nová zařízení pro uprchlíky, do konce roku by pro ně mělo být v ČR vytvořeno 1200 míst.

Areál v Bělé slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země. Ve čtvrtek a v pátek se tam bouřili migranti, na místě zasahovaly policejní posily z Prahy. Asi 31 běženců, zejména rodiny s dětmi, bylo proto z bezpečnostních důvodů přepraveno do zařízení v Zastávce u Brna, kde je nyní 188 migrantů.

"V noci a ráno byl v areálu v Bělé klid, v sobotu ve 23 hodin se tam začali navážet běženci zadržení ve Stříbře a dnes ráno další," řekla mluvčí cizinecké policie Rendlová.

Cizinci se v areálu v Bělé bouří, protože se dožadují propuštění, většina z nich chce odjet do Německa. Usilují také o vrácení mobilních telefonů a hotovosti. Podle policie je ČR pouze okrajová migrační trasa, přes kterou se většina běženců chce dostat do Německa kvůli štědrému sociálnímu systému. Většinou jde o Afghánce, Syřany a Iráčany.

zvera ( 2. srpna 2015 20:23 )

 Fascinuje mě jak jsou u nás v Čr neustále diskutovali uprchlici. Ale nejvíce mě štve, že i když Čr není jejich cílem, je to pouze země kterou přecházejí jsou zde zatýkání. Odebírají se jim telefony finanční hotovosti na cestu ( pro ně ne malé peníze) a to mě vytáčí maximálně. Poté jsou zde vyslichani a ubytování. Oni zde ale nechtějí být, jejich cílem je Francie, VB, Německo. U nás, ale zůstat nechtějí, tak proč je tu zatýkat a držet! Utíkají za práci, za lepším a dustojnejsim životem a nedivím se jim. Utíkají sice ze zemí jako je třeba Sirie a jiné africké státy. Jasně můžete namítat,že to nejsou žádní civilisté, ale budoucí teroristé, ale jestli chtějí práci, dejme jim ji. Jasně jazyk a podobně, ale každý snad máme právo na to žít důstojný a lidský život u nich se to říct nedá. Nedokáži si představit narodit se v takových zemích jako jsou uprchlici odkud oni utíkají. Utíkali by ostatní, utekl bych taky a jiní dle mého názoru taky, nehodlal bych čekat na kulku do hlavy nebo až mi uriznou hlavu.

naidka ( 2. srpna 2015 18:26 )

To je začarovaný kruh.

komodor ( 2. srpna 2015 18:09 )

Maji na to 40 dni ovsem kdyz se je nepodari vratit v te dobe tak je musi pustit podle cizineckeho zakona atd takze zustanou tady. Ovsem dalsi hacek je v tom ze je nemohou vratit tam kde zuri valka a do mist prilehlych tam Evropa nevraci. Nemecko je nevezme atd. Tak asi tak ve zkratce.

mandat ( 2. srpna 2015 18:00 )

To je jen zacatek,pockejte do vanoc jich mate pul milionu a tech,co uz v Cechach litaji ilegalne je jeste vic.A tem,co veri tomu, ze se zbavi utecencu,co chteji do Nemecka.Nemecko vydalo zakon, ze utecenec,ktery bude na uzemi jine zeme EU a nepozada tam o azyl,tak Nemecko ho nevezme a vrati ho zpet.Mate se na co tesit.

naidka ( 2. srpna 2015 17:18 )

Já tomu nerozumím. Areál v Bělé slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země. Tak proč je tedy nevyhostí?

Zobrazit celou diskusi