Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Místo luxusních bytů uprchlické centrum: Podnikatel chce na migrantech vydělávat

Místo luxusních bytů uprchlické centrum: Podnikatel bude na migrantech vydělávat (ilustrační foto)
Místo luxusních bytů uprchlické centrum: Podnikatel bude na migrantech vydělávat (ilustrační foto)  (Autor: Archiv Blesku)
23. července 2015
10:12

Na Slovensku bude stát integrační centrum pro uprchlíky v jedné z luxusnějších čtvrtí v Bratislavě. Místo zamýšlených bytů ho postaví podnikatel, který zde vlastní slušný pozemek.

Komplex pro pět set migrantů bude možná stát v bratislavské městské části Ružinov. „Migraci nezastavíme. Děje se to a bude se to dít. Já mám rozpracovaný plán, jak jim pomoci. Nebrat je jako hrozbu, ale integrovat je tak, aby byli pro společnost užiteční,“ uvedl pro server Noviny.sk jednatel investorské firmy Miroslav Kožuch.

Původně chtěl investor na místě postavit bytový komplex, ale město chtělo výstavbu městského významu, tak podnikatel navrhl centrum pro uprchlíky. A vše už má vymyšlené - na pozemku budou stát několikapodlažní budovy, ve kterých krom bytů budou i lékaři, řemeslné dílny, přednáškové místnosti, kulturní a sportovní vyžití i zajištění náboženských potřeb.

V současné době Kožuch svůj návrh podává magistrátu, na veřejnost takto brzy vyplout neměl. Ministerstvo vnitra podobné plány ale nevidí růžově. „Přijde nám to jen jako snaha využití krizové situace ve svůj prospěch. V případě potřeby ubytovat migranty určitě využijeme budovy, které máme - a máme jejich dostatek,“ prohlásila mluvčí ministerstva vnitra Andrea Dobiášová.

A negativní reakci dozajista může investor očekávat i od místních. Lidé se bojí násilí a další kriminality. A také nemocí. Rastislav Maďar, prezident fóra infekční, tropické a cestovní medicíny, ale uklidňuje. „Riziko nákazy od českých cestovatelů, kteří se před odjezdem dostatečně po zdravotní stránce nepřipraví a v místě pobytu podceňují prevenci infekcí, může být za určité situace větší než u imigranta,“ řekl Maďar deníku Právo.

Uvedl také, že většinou infekčních chorob si uprchlíci projdou už na cestách - inkubační doba bývá kolem tří týdnů, ty většinou stráví ještě mimo naše území. Problémem jsou spíše nemoci dlouhodobého charakteru - zejména tuberkulóza, žloutenka nebo meningoková meningitida. Obecně od imigrantů hrozí spíše nakažení nemocemi přenosnými vzduchem. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi