Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlíci v Česku narazili – na cizineckou policii! Zadržela 13 běženců

Autor: sou, ČTK - 
19. června 2015
18:42

Policie od pátečního rána kontroluje vlaky kvůli uprchlíkům. Zadržela už 13 lidí, kteří se nelegálně pohybovali v Česku. Jejich cesta Evropou tak skončila na české cizinecké policii. Podle tiskového mluvčího pražské policie Jana Daňka teď úřady budou o zadržených lidech zjišťovat bližší informace.

Všichni uprchlíci skončili na cizinecké policii. „Jsou to osoby převážně ze Sýrie, Pákistánu, Somálska nebo třeba Íránu. Policisté nyní budou zjišťovat, za jakých okolností se do České republiky dostaly,“ uvedl Daněk.

Pro dnešek tak jejich cesta skončila v Praze. Cizinecká policie bude zjišťovat, zda už nemají zažádáno o azyl v jiných zemích. Nejčastější případ totiž bývá ten, že nelegální uprchlíci o něj žádají už v prvním státě, přes který se do Evropy dostali.

Záleží ale i na tom, jestli se k nám nedostali právě ti uprchlíci, kteří mají prostudovanou příručku pro imigranty. Pokud ano, tak je jasné, že v Česku asi neplánovali zůstat delší dobu a byla to pro ně jen přestupní stanice do jejich cílové destinace. Proto není překvapením, že zatím poslední chycený cestující s doklady v nepořádku cestoval v mezinárodním vlaku z Budapešti do Německa.

V posledním roce je kontrol stále víc. Cizinecká policie za prvních pět měsíců letošního roku odhalila 2418 nelegálně pobývajících cizinců. Jsou jimi uprchlíci převážně z Kosova, Sýrie a Afghánistánu. Nejvíce hlídané jsou hranice podél celé trasy dálnice, vlaky a nádraží.

Trendem posledních týdnů jsou zadržení nelegální migranti zejména v autobusech dálkové silniční dopravy, dále pak ve vlakových mezinárodních spojích a v úkrytech nákladních automobilů.

sairait ( 21. června 2015 11:26 )

Okamžitě povolat všechny europoslance domů, postavit před TV a ať lidem poví jaký maj plán A a B! Jestli nemají nic, zavřít do lochu a ať vrátěj půlmilionový prachy co tam berou měsíčně. Je to hlavně jejich vina že nechali Evropu zaneřádit migrantama.

nojasne ( 20. června 2015 04:28 )

Myslím, že islamisti Blesk nečtou.

vihor ( 19. června 2015 23:55 )

Z těch afrických a blízkovýchodních zemí utíkají hlavně lidé, co válčit nechtějí. Problém je v tom, že nechtějí válčit ani za svou svobodu. Když byla v Evropě válka, museli všichni nastoupit na frontu a hotovo. To Arabové neznají. Ti raději vychytrale utečou, nechají se vyživovat Evropany a čekají, že to za ně někdo vyřeší. Prostě si neumí vládnout. Uprchlíky nepřijímat. Zřídit vojenské výcvikové tábory s výukou křesťanství, kde by je byli schopni během několika měsíců připravit na nasazení na frontě a šíření evropských křesťanských myšlenek míru a svobody v jejich zemích. Komu se to nebude líbit, poslat zpátky rovnou. Proč bychom se měli o tyhle araby a muslimy starat? Křesťané jsou jejich nepřátelé a pokud nechtějí konvertovat na křesťanství, nemají v Evropě co pohledávat. Zvláště ne v tak křestansky založené zemi, jako je Německo.

dietr ( 19. června 2015 22:51 )

když Chovanec prohlásí, že se k nám nedostanou, tak to asi znamená, že už jich tu jsou desítky. A jestli tvrdí, že jsme jenom přestupní stanice, tak proč arabi okupují už víc jak dvacet let Václavák, Brno, proč skupují pozemky v Teplicích a nejraději by měli v každém městě mešitu

buban ( 19. června 2015 21:21 )

Začínám se bát. Bohužel to mnohým nedochází-minulý týden měly děti v MŠ rozlučku-namísto prezentace české kultury jim tam ředitelka objednala ty černé ludry, které akorát vyřvávaly do dunění bubnů. Já jsem tam nešla vůbec, Senior s Juniorem tam byli půl hoďky. Stížnost už jsem podala-ovšem nevím, zda to bude co platné.

Zobrazit celou diskusi