Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oblíbená letoviska českých turistů se stávají pro běžence branou do Evropy. Podle cestovek se nic neděje

Autor: ja, ČTK, simao - 
30. května 2015
17:54

Kos, Lesbos, Chios a další oblíbená středomořská letoviska českých turistů se stávají pro běžence branou do Evropy. Jak na to reagují české cestovky? Nic se neděje, stejně jako loni…

Je to patrné na řeckém ostrově Kos. Ten patří mezi nejoblíbenější destinace. Podle cestovních kanceláří je však situace na ostrově zbytečně zveličována. Podle britského Daily Mailu si však britští turisté stěžovali, že uprchlíci přebývající v opuštěném hotelu či na pláži oblíbený turistický cíl proměnili v "nechutný brloh". Co na to říkají zástupci českých cestovek?

„V resortech, ve kterých jsou ubytováváni klienti CK Blue Style, je situace v pořádku. Naši klienti ani delegáti neregistrují žádné změny. Vylodění uprchlíků tak na jejich dovolené nemá žádný vliv,“ uvedla Lenka Berberi z CK Blue Style.

„V lokalitách, kde se vylodili, se podle našich delegátů nic nemění. Na hotelové pláže mají takoví lidé zákaz vstupu, a kdyby se na nich chtěli zdržovat, okamžitě by to řešila turistická policie i samotné hotely,“ řekla Andrea Papadopulu z CK VTT.

„Letos je situace identická jako loňskou sezonu – malé skupinky imigrantů se zdržují v centru města, převážně u policejních stanic. Několik desítek uprchlíků obsadilo opuštěný hotel, ve kterém nyní přebývají. Jde o ojedinělý případ, hotel je mimo turistickou oblast, klienti s ním prakticky nepřichází nijak do kontaktu,“ dodala Simona Fischerová z CK Fischer.

„Delegáti z Řecka ani Itálie nám žádné problémy s uprchlíky nehlásili. Uprchlíci tam na některých místech jsou, ale na chod dovolených to nemá žádný vliv. Delegátka z ostrova Kos říká, že uprchlíci jsou shromážděni na opuštěných plážích mimo turistické resorty a hotely, kde je imigrační policie drží pohromadě. Jsou to prý převážně rodiny s dětmi. Muži a děti se koupou v moři, ženy ne,“ uvedl Petr Šatný z CK Alexandria.

Ve Středozemí bylo od pátku zachráněno asi 4200 běženců

Více než 4200 uprchlíků mířících do Evropy na rybářských lodích a nafukovacích člunech přitom bylo od pátku zachráněno ve Středozemním moři. Páteční bilanci dnes upřesnila italská pobřežní stráž. Běžence převážně z Afriky zachraňovaly na 22 místech italské, irské, německé, belgické a britské lodě.

Jde o jednu z největších uprchlických vln v letošním roce. Italské námořnictvo už v pátek oznámilo, že při pokusu překonat Středozemní moře zahynulo 17 imigrantů. Jejich těla byla nalezena na lodi, která vyplula z Libye. Příčina smrti i národnost obětí ale zatím zůstává neznámá. Počet migrantů směřujících do Evropy přes Středozemní moře letos prudce vzrostl.

Letos zatím cestu do Itálie uskutečnilo na 40 400 lidí, převáděči většinou vypravují čluny z Libye, kterou zmítá občanská válka. Odhaduje se, že do Itálie by letos mohlo zamířit až 200 000 lidí. Třetinu z běženců tvoří Syřané, dalšími velkými skupinami jsou Afghánci a Eritrejci.

Loni na moři přišlo o život na 3500 běženců, od začátku letošního roku už jich ale je kolem 1800. Problémem migrace se zabývají rovněž instituce Evropské unie. Evropská komise navrhla nový program pro migraci, který mimo jiné počítá s přerozdělením uprchlíků v jednotlivých zemích EU, což v mnohých vyvolalo nesouhlas. Proti je také Česká republika.

datelobecny ( 31. května 2015 00:54 )

Šláfenberg je tady chce, a do těch koncentráku pošle nás. My jsme moc inteligentní, a takové Šláfenberg a spol. nepotřebují.

julkul ( 31. května 2015 00:28 )

cocca ( 31. května 2015 00:12 )

datelobecny ( 31. května 2015 00:01 )

Jseš moc náročný. Já po tom, co všude kolem vidím tmavý tlamy, tak jsem vděčná za každého bělocha co potkám. Ať žije multikulturní ráj v západní Evropě!

datelobecny ( 30. května 2015 23:58 )

Ty chytroprde, protože o tom doteď žádná média neinformovali, jak moc je to tam hrozný.

Zobrazit celou diskusi