Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češky v táboře uprchlíků: Haldy odpadků, málo pitné vody a drahé jídlo

Autor: simao - 
31. května 2015
05:00

České reportérky Jarmila Štuková a Lenka Klicperová vyrazily do Iráku nejen na frontu, kde se válčí s džihádisty. Navštívily také uprchlické tábory. V době, kdy je diskuze o uprchlících v Evropě velmi živá. Pořídily přitom řadu emotivních fotek, jak uprchlíci v táborech žijí. Obklopeni odpadky, špínou, s nedostatkem vody i jídla...

Štuková s Klicperovou se vydaly do Iráku s cílem pomoci – v rámci charitativního projektu Archa pomoci pak skutečně vybraly takřka půl milionu korun. Z oblasti, kde dvakrát bezpečno není, jsou však již zpět a v pátek byly hosty chatu Blesk.cz. Řeč se samozřejmě stočila i na uprchlíky. 

Do zahraničí jezdí fotoreportérky a dokumentaristky Jarmila a Lenka často, v podobných táborech nebyly poprvé. Jak ale přiznávají, stále je dojímají příběhy těch, kteří kvůli válce přišli takřka o všechno. A nyní žijí v prostředí, kde je hlava na hlavě a nedostatek spousty věcí. 

Což byl i případ uprchlického tábora Kawrogosk, kde žije na 2400 syrských rodin. "Nedostatek jídla není ale zdaleka jediným problémem, který místní sužuje. Chybí tu kanalizace, takže všechny splašky tečou po povrchu a znečišťují okolí. Pitné vody není dostatek a s hygienou je to také slabé. Obrovské množství lidí generuje haldy odpadků, které odváží jen jedno nákladní auto denně. Kupí se kolem stanů a improvizovaných ubikací a zvláště teď, v horkých měsících, se rychle rozkládají," upozorňovaly Štuková s Klicperovou ve svých zápiscích z cest, které publikovaly na stránkách Českého rozhlasu.

Ani Kawrogosku se přitom nevyhnuly tržní zákonitosti. Nedostatek zvýšil ceny. "Potraviny jsou tady v kempu dokonce dražší než v nedalekém hlavním městě Erbilu," upozornil Češky jeden z mužů, řídících chod tábora, Mohamed Ataomar.

V Sýrii přitom zuří válka již pátým rokem, začalo to krvavými střety protivládních rebelů s vládními jednotkami prezidenta Bašára Asada, jenže situaci zkomplikoval vzestup džihádistů z Islámského státu, kteří se rozpínají v Sýrii i sousedním Iráku. "Obyčejní lidé vždycky trpí ve válce nejvíc, to je obecná pravda. Bylo hezké vidět, že si i v nesnadných situacích pomáhají. Ne ale všichni samozřejmě," upozorňovaly Štuková s Klicperovou na chatu Blesk.cz. 

Uvědomují si, že si tamní lidé nemohou pomoci zcela sami. "Váleční uprchlíci jsou jiná kategorie než ekonomičtí migranti. Myslíme si, že pomoc lidem v nouzi je otázkou vyspělé morálky, kterou bychom už měli v 21. století mít. Otázka přijímání uprchlíků je ale velmi problematická. Mnoho z nich se v Evropě může cítit vykořeněně, protože naše kultura je dosti odlišná od jejich," míní odvážné Češky.

Upozorňují přitom na čím dál tím složitější situaci kolem uprchlíků, setrvávajících v táborech. "Uvědomme si, jak těžké břemeno nesou okolní státy, jako je Jordánsko, Libanon, Turecko, Irák... Na svém území hostí už několik let statisíce uprchlíků, které někdo musí živit, a peněz na provoz uprchlických táborů je stále méně. Jen pro příklad, na začátku syrského konfliktu dostával jeden uprchlík 30 USD na měsíc, teď už je to jen 19 USD. A například ceny v Jordánsku či Iráku jsou mnohdy vyšší než u nás. Nejsnazší řešení je samozřejmě samotné ukončení války, ale k tomu bohužel zatím není politická vůle. Příliš mnoho států má své zájmy v této oblasti bohaté na ropu," dodávají Štuková s Klicperovou.

V naší galerii najdete velké množství fotek, které české reportérky pořídily mezi syrskými uprchlíky a poskytly Blesk.cz.

j-a-n-a ( 31. května 2015 13:40 )

Tvl to je neskutečný!!! Další dvě nány co nevědí roupama co dělat a lezou tam kam nemají!!! Kdo jim tam ty odpadky a bordel dělá??? Jen a jen oni sami!!!! Ať táhnou odkud přitáhli!!! Nikdo je nikam nezval a nikdo je ani nechce!!! Jen se někde válejí a čekají, že se o ně někdo bude starat!! Odvděčí se leda tak nějakýma nemocema a nebo tím, že někde někoho přepadnou!!!!

fujhnus ( 31. května 2015 13:27 )

ME BY ZAJIMALO S CIM JIM TAM TY DVE POMAHALI?

karolcenter ( 31. května 2015 12:58 )

Kto tým špinám tie odpadky a bordel robí,vedia len ležať hore pičou s roztiahnutými nohami a srať deti.Tak isto to vyzerá aj na Luniku IX v Košiciach.

babana ( 31. května 2015 12:46 )

Reportérky? Dvě figurky, které se snaží ovlivňovat naivní obyvatele ČR, jak je nutné pomoci těm "uprchlíkům", je to klasická ovlivňovačka veřejného mínění. Ať se seberou a odtáhnout za tou svoločí, náš stát má svých starostí dost, a bez těch dvou "reportérek" se tady jistě obejdeme.

ollina ( 31. května 2015 10:39 )

,,Reportáže,,????? Tyto dvě další Tonči a Hanči kandidujou na další Štikacelebrity

Zobrazit celou diskusi