Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Běženci, kam se podíváš: Turistický ráj Čechů v Řecku se proměnil v obří uprchlický tábor

Autor: shp - 
28. května 2015
12:20

Spí ve dne i v noci na lavičkách, žijí v levných a polorozpadlých ubytovnách, žebrají v ulicích. Řecký ostrov Kos, častá destinace českých turistů, se pomalu mění v jeden velký uprchlický tábor. Jen za posledních pár dní na něj připlulo na 1200 zoufalých běženců. Hledají místo, kde se nebudou každý den budit v hrůze, že zemřou v zemi zmítané válkou.

Utečenci z Afghánistánu a Sýrie míří ze svých válkami zmítaných rodných zemí do Evropské unie za lepším životem. Jejich v současnosti nejčastější destinací, kde zkoušejí své štěstí, je řecký ostrov Kos.

A právě Kos je nefalšovaným turistickým rájem Čechů i dalších evropských turistů. Spousta z nich využívá cenově výhodných víkendových zájezdů od cestovek. Na Kos se navíc vydávají i batůžkáři.

Turisté, zvyklí na krásné přímořské prostředí, se nyní setkávají s utečenci na každém kroku. Vysedávají na zemi u restaurací a smutně koukají na hodující turisty a doufají, že jim věnují kousek svého jídla.

Je to tu teď hodně špinavé a zaneřáděné. A je to nepříjemné. Nebudu sedět v restauraci, když nás sledují, jak jíme,“ řekl jeden z britských turistů Daily Mailu. Příští rok se už na Kos prý určitě nevrátí.

Video Uprchlíci se vyloďují na ostrově Kos - Reuters, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Byli jste na Kosu svědky vylodění uprchlíků? Setkali jste se s nimi v ulicích? Máte zajímavá fota? Napište na tip@blesk.cz

Jiní utečenci přizpůsobili svůj život životu v ulicích. Spí na lavičkách, na plotech suší své oblečení. Pokud měli štěstí, dostali se do ubytoven. Ty jsou však přecpané. Potkat uprchlíka na Kosu je nyní stejně snadné jako potkat turistu.

A co na to cestovky? „Letos je situace identická s loňskou sezónou – malé skupinky imigrantů se zdržují v centru města, převážně u policejních stanic. Několik desítek uprchlíků obsadilo opuštěný hotel, ve kterém nyní přebývají. Jde o ojedinělý případ, hotel je mimo turistickou oblast, klienti s ním prakticky nepřichází nijak do kontaktu,“ řekla Simona Fischerová z CK Fischer.

Utečenci, kteří se dostali do Evropy, by přitom podle EU měli být do jednotlivých zemí rozděleni podle povinných kvót. Česku by ze 40 tisíc žadatelů v Řecku a Itálii mělo připadnout 1328 lidí. Dalších 525 lidí by mělo přijít z utečeneckých táborů. 

eva666 ( 22. června 2015 10:37 )

jozefe...ty jsi asi pod drogama, ne? tak ta představa, že by se u nás necinkalo a "kůl v plotě" by dál vedl ty své řeči a vychovával nástupce k obrazu svému, zatímto kolem by se bořily zdi atd. atd... tys fakt musel fetovat hned zrána. Mě spíš zajímá, jak je možné, že krachující Řecko s takovou vojenskou silnou pouští do země takové množství uprchlíků (a nejen Řecko), to už mi připadá jeko záměr EU. Je jasné, že jim tady nepomůžem a sebe poškodíme. Kde je logika, páni posr.anci, nebo si myslíte, že do Bruselu nepřijdou?

alexisonfire25 ( 29. května 2015 01:28 )

Je to strašné, četl jsem, že prý nějaká imigrantka umyla zadeček svému miminku při přebalování v moři. Děsí mě představa, že budeme něco podobného zažívat v naší krásné zemi. Kolik syrských plenek bude muset pojmout například Máchovo jezero?

dietr ( 28. května 2015 23:08 )

nejlepší na tom je prohlášení cestovek, že je vše ok, je jen otézkou času, až narazí koupající se turisti na nějaké ty utopence v moři.

jozefe ( 28. května 2015 22:55 )

ZA 2 roky jich tu bude 1 mil mlady tešte se na svůj život, zlaty komunisty. K do cinkal nech si nestěžujte.

zelena.karkulka ( 28. května 2015 22:51 )

ti muži tam mají zůstat a bojovat za svou zem! Není přece řešení,že se všichni přestěhují sem

Zobrazit celou diskusi