Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Kvůli uprchlíkům budeme mít víc práce,“ stěžují si soudci a žádají posily

Příliv uprchlíků podle soudců zkomplikuje jejich práci
Příliv uprchlíků podle soudců zkomplikuje jejich práci  (Autor: ČTK/EPA/Reuters a Profimedia)
Autor: Andrea Ulagová - 
22. srpna 2015
11:28

Příliv uprchlíků začíná zasahovat do české justice. Soudci předpokládají, že budou muset rozhodovat o azylech a nebudou mít čas na běžnou soudní agendu. Argumentují hlavně tím, že za posledních 11 let se počet soudců u nás nezvýšil, naopak práce přibývá a čekací doby na rozhodnutí soudů se tak prodlužují. Uvedla to MF Dnes.

V současné době je u nás tři tisíce soudců a ti teď žádají posily, kvůli narůstajícímu počtu žádostí o azyl. A jak potvrzuje ministerstvo vnitra, žádosti přibývají, podle informací MF Dnes jich úřady ke včerejšímu dni evidovaly 960 – tolik jich loni bylo za celý rok.

Vše navíc komplikuje nová evropská směrnice, která dává cizinci více možností se bránit v případě zamítnutí žádosti o azyl.

Žádosti o azyl mají přednost

Soudci tak volají po zvýšení jejich počtu, stejně tak chtějí více asistentů či vyšších soudních úředníků.

„Zatímco počet soudců je od roku 2004 neměnný, tak soudní agenda narůstá o desítky procent. Nyní se na nás valí pohroma v otázce rozhodování o azylech a o uprchlících. Se stávajícím počtem soudců to nezvládneme,“ cituje deník předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem, Luboše Dörfla.

Na dotaz, jaký počet by to měl být, naznačil, že desítky lidí. „Když těch pár soudců zaplaví tato agenda, která je přednostní, tak všechny ostatní věci, které řešíme, budou muset počkat,“ řekl předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Už nyní navíc stoupá počet případů, kdy uprchlíci žalují cizineckou policii, kterými se soudy také musí zabývat

Uprchlické tribunály

Ministerstvu se zvyšovat počty zákonodárců moc nechce, i když ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) připustil, že si argumenty soudců vyslechne.

„Nicméně v tuto chvíli tu takovou potřebu nevidím, zejména v kontextu již plánovaného masivního navýšení počtu asistentů v justici v příštím roce o několik set osob,“ reagoval v SMS ministr.

Ve hře je i další varianta, ze které nejsou soudci příliš nadšení. Nezávislé uprchlické tribunály, kde by neseděli jen soudci. V Česku ovšem takové tribunály nemají tradici.