Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vládá otevírá palčivé téma: Kolik uprchlíků přijme Česko?

Vláda dnes začne jednat o počtu uprchlíků, které by Česko mohlo přijmout
Vláda dnes začne jednat o počtu uprchlíků, které by Česko mohlo přijmout  (Autor: ČTK/Reuters/Blesk)
Autor: ČTK, bru - 
8. července 2015
08:30

Vláda dnes zasedne nad ostře sledovaným tématem: bude rozhodovat o tom, kolik uprchlíků Česko přijme. S návrhem přijde ministerstvo vnitra. Jak se zdá, bude to méně lidí, než navrhovaly povinné kvóty. Řádově by k nám mohly přijít stovky běženců.

Nejsledovanější téma dnešního jednání vlády bude otázka přijímání uprchlíků. Kolik jich ministerstvo vnitra navrhne přijmout, chce ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) říct prvně až vládním kolegům. Médiím pouze prozradil, že to bude méně lidí, než původně navrhovala Evropská komise v povinných kvótách. Půjde podle něj o stovky lidí letos a několik set lidí příští rok.

Ministři dále budou jednat o navýšení peněz na sociální služby. Ministerstvo práce by chtělo zařízením, která se starají o handicapované lidi či seniory, poslat na provoz 720 milionů korun. Celkem 300 milionů by mělo podle návrhu putovat z rozpočtu ministerstva, 420 milionů pak z rezerv státní pokladny. Ministerstvo financí je ale proti.

Vláda dále probere několik tendrů za stamiliony korun. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) kolegy seznámí s parametry zakázky na výrobu registračních značek pro osobní automobily za asi půl miliardy korun. Ministerstvo obrany představí zakázku na šestiletý servis letounů L-410 a leteckých motorů za více než 314 milionů korun.

Řešit se bude i setrvání současného rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka v čele této vysoké školy i po další čtyři roky. Ministři se také budou zabývat návrhem Rady vlády pro rovnost žen a mužů, která by chtěla, aby se u nových zákonů a při příjímání opatření bral ohled nejen na životní prostředí či na zákaz diskriminace, ale také na dopady na ženy a muže. Tématem bude i prohlášení devíti historických předmětů, uměleckých děl či církevních památek národními kulturními památkami.

null:gallery:false:false:false

handgood ( 8. července 2015 21:12 )

Sralbotko, bude nejlépe, když si ty uprchlíky vy straníci vezmete k sobě domů a postaráte se o ně. Neumíte se postarat ani o vlastní lidi, jak se chcete postarat o cizí? Pořád žijete na dluh. My nejsme Řecko, nám ty dluhy EU nepromine, to bys měl vědět.

tgbb. ( 8. července 2015 18:28 )

 SraIbotka je sem nejdříve láká a potom se k nim nehlásí. Xindl.

karllos.dc ( 8. července 2015 13:49 )

 To je opravdové neštěsti! Vozit sem tyhle vopice a učit je jíst příborem, aby nakonec tito lidé zjistily, že jsme vlastně jejich nepřátelé, kteří můžou za jejich bídný osud a je potřeba dle jejich náboženství zlikvidovat. Pane Sobotko to je jako by jste chtěl křížit osla s lokomotívou akorát se musíte rozhodnout, kdo bude maminka

mikade ( 8. července 2015 12:34 )

máš recht!!!! https://www.youtube.com/watch?v=gfJ5X7HJJy8 V našich objektivních mediích se dovídáme zásadní, společensky závažnější problémy jako je: kauza Kramný, škody po krupobití, pokles čínských akcií, stát prodává zabavené ferrari i hummer atd.Co se děje v Maďarsku nás přece nezajímá !!

mikade ( 8. července 2015 12:21 )

 už ta úvodní fotka článku mi vzala náladu! Myslím tím tu levou část snímku-fotoportrét sysliksichtu. A takové podobné dementen Gesichter budou rozhodovat o tom občané chtějí? Já bych je klidne VYMĚNIL za ty co jsou na té bárce, která by se ale vydávála na širé moře. ČR by na tom jedině vydělala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa