Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Huawei bez Androidu? Válka Googlu s Číňany nemá vítěze, myslí si expert

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
22. května 2019
05:35

Google oznámil, že přestane poskytovat čínskému výrobci Huawei služby spojené s operačním systémem Android. Další americké firmy uvedly, že přestanou dodávat Huawei součástky. Spíš než o bezpečnost jde o obchodní válku, řekl v pořadu Blesku Epicentrum  prezident Výboru nezávislého ICT průmyslu Jakub Rejzek. A nikdo z ní v tuto chvíli podle něj nevychází jako vítěz. 

Jedno je podle Rejzka jisté - pro Huawei je postup amerického Googlu zásadní komplikací. Mobilní telefon čínského giganta s operačním systémem Android ochuzený o aplikace Googlu přirovnává k zábavnému těžítku, které umí výborně fotit. 

Současné uživatele telefonů Huawei ale Rejzek ale uklidňuje: Nemusíme se bát, že ten, kdo má doma Huawei, že by se najednou udělalo blik a aplikace tam nebyly. Vy už máte smlouvu s Googlem a aplikace vám nepřestanou fungovat - rozhodně ne několik nejbližších aktualizací."

Video  Situace, ve které všichni prohrávají. Vítězně z ní mohou vyjít i Číňané. Hodnotí vyostřující se kauzu Huawei ICT specialista  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Co se týká vývoje vlastního operačního systému čínské společnosti a jeho fungování v západním světě, je Rejzek skeptický. Poukazuje na to, že Číňané v tuto chvíli mají například vlastní variantu Googlu, která ale pro Evropany není nijak zajímavá. „Nahradit Google služby, které jsou úplně bezvadné a jsme zvyklí je používat - to Číňané nebudou umět velmi rychle, " dodává. 

Každopádně v této situaci každý prohrává, a to včetně Googlu, který se musí držet americké legislativy, míní Rejzek. Nepřekvapilo by ho ani, kdyby z ní nakonec těžili právě Číňané: „Číňan, který doteď nemusel, ale mohl vyvíjet alternativy čipů a silikonů, co dělají v USA, teď bude muset."

Zbrždění přechodu na sítě páté generace nehrozí

Obavy ze zpomalení přechodu na sítě 5G jsou podle Rejzka bezpředmětné. Podle jeho slov může dojít k poklesu dodávek nebo k jeho zpoždění. Ty ovšem umí nahradit evropské firmy. „Paradoxně zrovna teď dodává evropský Ericsson do Číny velké množství 5G zařízení, protože tam vyhrál soutěž. To je jenom taková tradice, že je Huawei nositelem světla v sítích páté generace. Není to pravda."

To, že jde z větší míry o obchodní záležitost, než o otázku bezpečnosti přibližuje Rejzek přirovnáním k česko-ruským poměrům: „Nebudeme si kupovat ruské stíhačky, protože Rusko je potenciální protivník v nějakém vojenském střetu. Ale není nikde žádný důvod proč si nenakupovat žigulíky, protože to není zkrátka to, co by nás mohlo ohrozit." 

 

iFender ( 22. května 2019 07:55 )

Na svete je mnoho znacek Smart phones a ne vsechny cinske firmy jsou postizeny.Napriklad Xiaomi,Oppo,Vivo etc.mohou dale Android pouzivat.Hlavne zadnou paniku.To,ze cinane co neukradnou anebo neokopiruji to nevyrobi je pravda nejsou to jen americane co si stezuji,ale take nemecke firmy.Kolik bezi v cine piratskych Windows to asi nejde spocitat a ostatni asiate se s tim take namazli.Zatim to cinanum proc­haze­lo,ko­piro­vali a kradli no Trump rekl STOP a je to dobre jinak by nas China sezrala.Evropa a China maji na USA produkty obrovska cla a rikaji,ze dane produkty nepotrebuji od americanu chteji mala cla.To neni poctivy obchod.Nedavno rekl Trump,nemci nam prodavaji auta jako by to byly "keksy" a sami nic nechteji a kdyz tak nastoli velke clo.Super business a potom se EU a China Canada,Mexico divi.

Taurus70 ( 22. května 2019 06:51 )

Opravdu si nekdo mysli ze to budou komplikace spis neprijemnost pro Evropske uzivatele ,jak znam Cinany uz davno maji nejaka zadni vratka 😕🤔

Zobrazit celou diskusi