Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

USA pustoší přes 50 tornád, zasáhla už sedm států. Zkáza lidem zlomila srdce

Autor: Darina Jíchová - 
21. května 2019
10:25

Americké státy Texas, Oklahoma a Missouri čelí zvýšenému náporu tornád. Větrné víry se prohnaly přes oblast a zničily všechno, co jim stálo v cestě. Za jeden den jich meteorologové zaznamenali někdy i 14. Média informovala, že za tři dny zasáhla tornáda sedm států, celkem jich udeřilo až 52. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Další nebezpečí představují bleskové záplavy, které ohrožují miliony tamních obyvatel, uvedla stanice CNN.

Meteorologové potvrdili, že v noci z pondělí na úterý ve střední Oklahomě a západním Texasu udeřilo 14 tornád, která v oblasti napáchala obrovskou škodu. „Naprostá zkáza,“ vyjádřili se k situaci místní. Víry ničily budovy, stovky lidí přišly o střechu nad hlavou.

„Nejméně dvě z tornád byla obrovská a velmi nebezpečná. Jedno zasáhlo Greer County v Oklahomě, druhé Dickens County v Texasu,“ upřesnila Národní meteorologická stanice Spojených států. Varování před tornády zůstává na nejvyšším z pěti stupňů. „Řádění živlu bude pokračovat,“ dodal meteorolog stanice CNN Michael Guy.

Přes několik amerických států se přehnala tornáda. (21. 5. 2019) Přes několik amerických států se přehnala tornáda. (21. 5. 2019) | Reuters

„Probudil nás zvuk rozbíjejícího se skla. Vstali jsme a šli jsme se podívat, co se děje. Okno v kuchyni bylo vysklené. Nic nás nemohlo připravit na to, co bylo venku. Žijeme u parku, ale park byl najednou pryč, tornádo ho zničilo. Zlomilo mi to srdce,“ popsala spoušť Dorine Beardenová.

Přijdou bouřky i krupobití

Tornáda nejsou ale jediným nebezpečím, kterému na 50 milionů Američanů čelí. Tři jihozápadní sáty se musí připravit na extrémní počasí, přinese s sebou bouřky, krupobití, přívalové deště a silný vítr o rychlosti 120 kilometrů v hodině. Vydatné deště by mohly způsobit bleskové záplavy. „Nejvíce ohrožená je Oklahoma, deště by měly zasáhnout i Kansas,“ doplnil meteorolog Dave Hennen.

Úřady vyzvaly obyvatele, aby si dávali pozor na poletující trosky, které by je mohly zranit nebo poničit jejich majetek. Přes dva tisíce domácností je bez proudu, provoz přerušilo také několik oklahomských letišť, nejezdilo ani metro a vlaky, uzavřeny byly také mnohé dálnice. Cesty blokovaly popadané stromy i naváté trosky budov.

Tornádo můžete cítit ve vzduchu

„Přicházející tornádo můžete skoro cítit ve vzduchu, všechno venku je napjaté. Vyloženě ticho před bouří,“ popsala Amber Andersonová z oklahomského Mooreu. Andersonová přežila ničivé tornádo, které oblast zasáhlo v roce 2013 a vyžádalo si 24 obětí. „Náš dům byl zcela zničen, ale všichni jsme přežili, dům jsme postavili znovu, dodali jsme i bezpečný kryt před tornády,“ uvedla Andersonová.

Bolestné vzpomínky na rok 2013

„Žijeme kousek od školy, já, manžel i švagr jsme v roce 2013 pomáhali odklízet trosky. Zemřelo tam sedm dětí. Jen si na to vzpomenu a je mi špatně,“ doplnila žena. „Tohle počasí s sebou přineslo bolestné vzpomínky. V neděli jsme přenesli všechno potřebné do našeho krytu. Před šesti lety jsme byli nepřipravení, teď už víme, do čeho jdeme a co budeme potřebovat,“ vysvětlila Andersonová.

V hlavním městě Oklahomy Oklahoma City a v Tulse zůstávají uzavřené také školy, evakuována byla rovněž nedaleká letecká základna.

agfor ( 21. května 2019 15:06 )

A já, proč si Donald vynucuje na zemích útočného paktu NATO stále vyšší částky na zbrojení - jde mu hlavně o prodej zastaralých vraků, kterých má US Army plné sklady. Dolárky pak jdou na pojistky.

egyptanka ( 21. května 2019 12:31 )

Je to hrozné. Toto nepřeji nikomu.

Escaperoom ( 21. května 2019 10:50 )

Chudáci zvířátka a pejsci

dementi-blesk-cz ( 21. května 2019 10:48 )

jen ať zmr.dum v USA zničí všechno.

Zobrazit celou diskusi