Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Zkáza je všude.“ Středozápad USA je pod vodou. A pršet bude dál

Autor: ČTK - 
21. března 2019
11:27

Americký středozápad se nadále potýká se záplavami na řece Missouri, které jen v Nebrasce od minulého týdne způsobily škody za 1,5 miliardy dolarů (34 miliard korun).

„Stále není konec,“ citovala agentura Reuters Davida Rotha z Národní meteorologické služby (NWS), který upozornil, že tající sníh nadále řeku a její přítoky napájí. „Až do příštího týdne přinese řeka několik větších povodňových vln,“ uvedl. Roth dodal, že oblasti u řeky bude velká voda trápit pravděpodobně až do dubna.

V pátek hydrometeorologové očekávají povodňovou vlnu ve městě St. Joseph v Missouri, kde žije zhruba 80.000 lidí. O den později dorazí do Kansas City na pomezí Kansasu a Missouri. V St. Louis na soutoku Missouri a Mississippi se pak kulminace očekává v příštím týdnu.

Situaci mohou zkomplikovat také víkendové přeháňky, které by mohly přinést asi 1,5 centimetru deště. „Nezní to jako hodně, ale jakékoli další srážky jsou špatné,“ řekl Roth.

V Nebrasce velká voda zničila přes 2400 domů, smetla jedenáct mostů a poškodila 320 kilometrů silnic. „Zkáza je všude. Nic takového jsem v životě ještě neviděl,“ řekl Pete Smock z Valley v Nebrasce, kterému voda a bahno zaplavily dům i jeho stavební firmu.

Zobrazit celou diskusi