Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Před Huawei varují i Němci. Vyloučí čínského giganta ze stavby nové sítě 5G?

Autor: ČTK - 
30. ledna 2019
21:11

Německé bezpečnostní úřady jsou podle veřejnoprávní televize ARD jednoznačně proti tomu, aby se čínská firma Huawei podílela na výstavbě mobilní sítě páté generace (5G). Existuje podle nich podezření, že společnost spolupracuje s čínskými tajnými službami. Německá vláda o přístupu k Huawei ještě definitivně nerozhodla.

„Hlas německých bezpečnostních úřadů je jednoznačný: z bezpečnostních důvodů se čínský dodavatel vybavení pro sítě Huawei nesmí podílet na výstavbě sítě 5G,“ píše ARD s odvoláním na bezpečnostní kruhy. Ty jsou podle televize konkrétně znepokojeny možností, že se technologie Huawei dá pomocí takzvaných „zadních vrátek“ (backdoor) využít pro špionážní účely.

„Kdo tuto technologii poskytuje, je schopen odposlouchávat komunikaci,“ řekl ARD bývalý šéf Spolkové zpravodajské služby (BND) Gerhard Schindler. „Je možné tam zabudovat bezpečnostní systémy, ale riziko zůstává,“ míní.

Děsivý scénář: Vypnuli by Číňané celou síť?

Huawei nařčení, že může představovat bezpečnostní riziko, s nímž přišla řada zemí včetně Spojených států, Británie nebo Česka, odmítá a poukazuje mimo jiné na to, že se zatím žádné podezření nepodařilo prokázat. To ale - zdá se - německé bezpečnostní složky příliš neuklidnilo.

Pokud by se firma Huawei podílela na výstavbě sítě 5G, je podle nich možné, že by pak Čína byla dokonce schopná celou německou síť vypnout. „Takový scénář si lze skutečně představit,“ uvedl Schindler. Poznamenal také, že čínské zákony umožňují vládě požadovat od domácích firem vydání informací ze zahraničí.

O Huawei se baví i německá vláda

O tom, jak v případě výstavby sítě 5G postupovat, se v těchto týdnech diskutuje i uvnitř německé vlády. Přímo zakázat působení některým zahraničním firmám na trhu vláda podle německých médií nechce. Mohla by ale například skrze Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI) nastavit bezpečnostní standardy tak, že by z výstavby nové sítě byla společnost Huawei prakticky vyloučena. Je také možná změna telekomunikačního zákona. Kvůli kauze se už telekomunikační skupina Deutsche Telekom rozhodla přezkoumat svou strategii výběru dodavatelů vybavení pro telekomunikační sítě.

deratizater ( 31. ledna 2019 03:22 )

když se politici pletou do odborných věcí tak je to asi na takové úrovni jako když panic poučuje ženatého muže o sexuálním životě

deratizater ( 31. ledna 2019 03:17 )

Čína dodává světu vyspělé IT ale to je asi vše.Pak je to uzavřená síť kterou servisují místní ajťáci a mohou je jistit spolehivými antiviry do kterých se už Číňani i kdyby chtěli nedostanou. Mezi Čínou a USA je tvrdá obchodní válka a Němci musí američany poslouchat na slovo proto ta špionážní kašička kolem veleúspěšní čínské firmy která je ameičanům trnem v oku

asijo ( 31. ledna 2019 02:38 )

Nedivím se,Němci jsou spojenci zločinných ušáků a musí je poslouchat.

vihor ( 31. ledna 2019 00:22 )

Je to technologická válka zpravodajských služeb velmocí. Jistě nikdo nepochybuje, že i výrobci z USA mají ve svých technologiích slabá místa. Tam to ale funguje jinak. V Číně to přímo nařizuje strana. V USA to takhle přímo nejde, takže organizace typu NSA na to jdou hledáním slabostí technologií, protože žádné zabezpečení není nepřekonatelné. Podílejí se přímo na tvorbě standardů a jemnými zásahy v nich vytváří taková místa, která mohou využít pro své účely. Viz. třeba obrovský skandál s šifrováním webů SSL. NSA dávno věděla, že je tam chyba a využívala ji pro své účely, ale nikomu to neřekla.

vagin-analev ( 30. ledna 2019 21:38 )

Je to kampaň jako na našeho soudruha prezidenta ožralého Emana a premiera agenta STB Bureše. Němci jsou po prohrané válce zaostalá země.

Zobrazit celou diskusi