Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak překonat kocovinu: Po lécích na bolení hlavy můžete zvracet, co pomůže?

  • Autor: ČTK,všm - 
    1. 1. 2019
    05:25

    Během silvestrovských oslav teče alkohol proudem, není tak divu, že se řada Čechů probudila do nového roku s pořádnou kocovinou. Pokud vám třeští hlava a saháte po prášku na bolest, měli byste to ještě zvážit - hlavně pokud jde o lék s paracetamolem. Po něm by se vám totiž mohlo přitížit a k bolení hlavy přidat ještě zvracení či zimnice, varují lékárníci. Problémem ale nebývají jen fyzické příznaky přílišného požití alkoholu, mnoho lidi trpí také takzvanou „emoční kocovinou“.

  • 1.Když bylo moc chlebíčků a cukroví...

    Na zažívání potrápené nestřídmou konzumací vánočních a silvestrovských dobrot radí lékárníci živočišné uhlí a léky na pálení žáhy. „V případě trávicích potíží je vhodné mít v první řadě k dispozici živočišné neboli aktivní uhlí. Proti nadýmání poslouží simetikon, pokud je spojeno s těžkým trávením, mohou pomoci trávicí enzymy,“ uvedl viceprezident České lékárnické komory (ČLnK) Aleš Krebs. Doporučuje především prevenci - střídmost a každý den trochu pohybu, alespoň procházku.

    O svátcích se podle odborníka častěji objevují také potíže se žlučníkem, na které lze využít kapky se směsí bylinných výtažků nebo tobolky s obsahem fenipentolu. Časté bývá také pálení žáhy po konzumaci některých jídel. Způsobují ho žaludeční šťávy, které se vracejí zpět do jícnu. Předcházet se mu dá vynecháním kořeněných a smažených jídel, kávy či alkoholu a zařazením do jídelníčku více ovoce a zeleniny. V lékárnách jsou volně dostupné léky, které obtíže zmírňují.

    Neléčené dlouhodobé pálení žáhy může způsobit až vznik žaludečního vředu a zvýšit riziko zhoubného nádoru jícnu.

    Na zažívání potrápené nestřídmou konzumací vánočních a silvestrovských dobrot radí lékárníci živočišné uhlí a léky na pálení žáhy. Na zažívání potrápené nestřídmou konzumací vánočních a silvestrovských dobrot radí lékárníci živočišné uhlí a léky na pálení žáhy. | istock.com

  • 2.Když bylo moc alkoholu...

    V případě nadměrné konzumace alkoholu radí lékárníci předcházet ranní kocovině už večer. Bolest hlavy je způsobená dehydratací, proto je třeba pít zejména vodu už večer před ulehnutím. Další „léčbou“ je dostatečný spánek.

    Odborníci varují zejména před užíváním léků na bolest s paracetamolem, jako jsou paralen, panadol, coldrex či valetol. V kombinaci s alkoholem mají nežádoucí účinky, jako je zimnice, horečka, únava, zvracení či otoky kloubů. Požití většího množství, například více než osmi tablet paralenu za den, může být toxické pro játra.

    V roce 2017 vypil každý Čech v průměru 11,7 litru čistého alkoholu. Rizikové pití, při němž hrozí zdravotní následky a závislost, je charakterizováno více než třemi velkými dvanáctistupňovými pivy, čtyřmi deci vína nebo třemi panáky za den, už žen dvoutřetinovými hodnotami.

    Mezi užíváním alkoholu by pak měla podle odborníků být dvou či třídenní pauza. Chronická konzumace alkoholu zhoršuje krevní tlak, vede k obezitě a vyššímu riziku nádorů. Je také častou příčinnou nehod a sebevražd.

    Jedno velké pivo se u 85kilogramového muže odbourává z organismu dvě a čtvrt hodiny, u 60kilogramové ženy přibližně tři a tři čtvrtě hodiny. Sklenice vína se odbourává téměř dvě a půl hodiny u muže a přes čtyři hodiny u ženy. Malý panák tvrdého alkoholu se bude odbourávat tři a čtvrt hodiny, respektive tři a tři čtvrtě hodiny u ženy.

    Probuzení bývá někdy kruté... Probuzení bývá někdy kruté... | profimedia

  • 3.Když bylo nevázané veselí...

    Emoční následky kocoviny shrnuje anglický termín „hangxiety“ složený ze slov „hangover“ - kocovina a „anxiety“ - úzkost. Spadají pod něj různé nepříjemné pocity, které se honí v mozku sužovaném kocovinou. A pokud jste je někdy zažili, pak budete vědět, o čem je řeč, hned jak si přečtete tato slova.

    Může jít například o naléhavě se opakující otázku: „Co jsem prováděl/a minulou noc?“, kterou přiživují mlhavé a roztříštěné vzpomínky. U jiných jde o neustálou, dopodrobna rozpitvávanou analýzu, která je hnaná nutkavými a nezodpověditelnými otázkami typu: „Znemožnil/a jsem se něčím? Vypadal/a jsem hloupě? Udělal/a jsem ze sebe blázna?“

    Nedávná studie, kterou zveřejnil odborný list Personality and Individual Differences, se zaměřila na to, pro jaký druh člověka má tento druh úzkostného stavu pravděpodobně nejhorší následky. Podle studie jím trpí více lidé, kteří jsou spíše ostýchaví, plašší a stydliví.

    „To je charakteristické pro sociální úzkost, kdy lidé po nějaké společenské akci cítí potřebu o ní neustále přemýšlet a rozebírat ji. V zásadě si onen zážitek přehrávají v hlavě s negativním zabarvením, které pochází z ostychu nebo strachu před společenským znemožněním. Myslí si: ‚Ou, tohle jsem neměl/a říkat‘ nebo ‚Kvůli tomu vypadám hloupě‘,“ uvedla Beth Marshová z londýnské univerzity.

    Lidé trpící sociální úzkostí se takto už cítí, ale Marshová je přesvědčená, že pokud do rovnice přibude alkohol, pak následující den zesílí sebemrskačské myšlenky. Když si dotyčný nebo dotyčná navíc těžko vzpomíná, co se předchozí noc stalo, tím víc ho mysl nutí si všechno neustále přehrávat dokola a snažit se zaplnit prázdná místa.

    A pokud pochybuje o tom, co se ve skutečnosti stalo, pak si přirozeně sebekritický člověk může představovat jen to nejhorší - a to ještě více zesiluje pocity úzkosti provázející kocovinu.

    Emoční následky kocoviny shrnuje anglický termín „hangxiety“ složený ze slov „hangover“ - kocovina a „anxiety“ - úzkost. Emoční následky kocoviny shrnuje anglický termín „hangxiety“ složený ze slov „hangover“ - kocovina a „anxiety“ - úzkost. | shutterstock.com

doktormediciny ( 1. ledna 2019 12:19 )

 dLE MEDICINSKYCH POZNATKU VSKUTKU SE NA TAK ZVANE KOCOVINE PODILI DEHYDRATACE A VyPLAVENI KALIA. NA TO JSOU ZNOJEMSKE OKUIRKY/PREKVASENE NEBO STERILISOVANE/

doktormediciny ( 1. ledna 2019 11:37 )

Ten ozralas Landovsky taker tvrdil, ze na plesech se opiji jen amateri,az vzdycky sam dopadl amatersky 

Zobrazit celou diskusi