Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Krotitelka“ důchodů radí: Nadopujte penzi o stokoruny a pár dnů „přesluhujte“

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
6. listopadu 2018
05:10

Každý, koho v dohledné době čeká odchod do důchodu, by si měl pečlivě ohlídat, kdy o něj zažádá. I pár dnů totiž může hrát významnou roli, upozorňuje expertka na výpočty důchodů Eva Nešverová. Zákon totiž odpracované roky zaokrouhluje dolů a lidem se tak snadno mohou „vypařit“ i celé odpracované měsíce. „Lepší je pár dnů přesluhovat a mít důchod o pár set korun vyšší,“ řekla ve Studiu Blesk.

Aby lidé měli nárok na starobní důchod, musí mít momentálně „odpracováno“ či evidováno pojištění v délce 34 let a od roku 2019 pak 35 let. Tuto podmínku už si Češi většinou hlídají, ale v některých případech se mohou zbytečně připravit o vyšší důchod. Důležité proto je, aby si před odchodem do penze také spočítali, kolik roků opravdu úředníci zaevidují, radí expertka na důchody Eva Nešverová.

I letní brigáda může hrát roli

„Náš důchodový systém je takový, že se započítávají jen celé roky. To znamená, že když například někdo má odpracováno 44 let a 350 dnů, tak se mu započítá jen 44 let. Ale kdyby o 15 dní přesluhoval a odešel do důchodu později, tak se mu započítá 45 let a bude mít důchod o pár set korun vyšší,“ uvádí Nešverová s tím, že může jít o 250 až 300 korun. S vědomím, že důchod budou lidé pobírat klidně i 20 let, už jde o významnou částku.

Hodit se v tomto ohledu může i každá letní brigáda v mládí. I tyto odpracované dny při studiu, pokud se z ní odváděly povinné odvody, se do důchodu počítají a v součtu mohou klidně dát i několik měsíců.

Taktické čekání na valorizaci

Dále je důležité si pohlídat, jestli se v dohledné době nebude penze valorizovat. „Jestliže datum odchodu do důchodu směřuje na konec roku, třeba na prosinec, tak je dobré si zjistit, jestli by nebylo lepší požádat o důchod od 1. ledna následujícího roku. Je potřeba porovnat důchod vyměřený v prosinci a případně valorizovaný od ledna. Často se stává, že ten důchod od 1. ledna následujícího roku je o něco vyšší,“ vysvětluje expertka.

Obecně pak radí, aby si každý pravidelně schovával dokumenty k zaměstnání a případně pak u České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) mohl doložit nepřesnosti v evidenci. A každému ve věku nad 50 let doporučuje, aby si u téhož úřadu požádal o informativní osobní list důchodového pojištění. „To je dokument, který správa musí jednou za rok vystavit a poslat, pokud požádáte. A když už ho máte, tak je dobré se s tím nespokojit a projít si, co tam evidováno je, a co tam evidováno není,“ říká.

Složité dokazování práce

„Dokument je hrubý nástřel, takže když tam třeba chybí školy nebo péče o dítě, tak to nevadí, protože to se doloží při žádosti o důchod a bude to započítáno,“ upřesňuje Nešverová s tím, že pokud nějaké zaměstnání v listu chybí, je potřeba dohledat dokumenty, které práci dokazují.

„Jde například o pracovní smlouvu nebo výplatní pásky. Pokud nic z toho nemám, je možné se obrátit na bývalého zaměstnavatele s žádostí o potvrzení. A pokud neexistuje, tak se lze obrátit na oblastní archiv, jestli tam o tom něco nemají,“ říká expertka. V krajním případě se pak dá zaměstnání „doložit“ pomocí dvou svědků, kteří v té době na stejném pracovišti také působili.

ViR001 ( 13. listopadu 2018 17:17 )

Ale přesně toho co píšete (práce bez důchodu) se postupně dosahuje zvyšováním důchodového věku .

ViR001 ( 13. listopadu 2018 16:55 )

Pokud ten "mladý" není schopný dokázat, že má pro tu práci lepší předpoklady a bude ji dělat v lepší kvaliltě a větším množství, než ten "důchodce", tak je ten důchodce člověkem na správném místě.

ViR001 ( 13. listopadu 2018 16:49 )

Nojo, jenže to není o "práci nad nárok", alias přesluhování, ale o tom, že pobíráte důchod a k tomu ještě pracujete. Podstatou doporučení v článku je požádat o důchod třeba o měsíc déle, abyste získali další rok pojištění, což je zvýšení procentní výměry o 1,5 procentního bodu (zpravidla o 250 - 350 Kč). A pokud pracujete po dposažení důchodového věku (bez pobírání důchodu) delší dobu, tak je to navýšení 1,5 procentního bodu za každých odpracovaných (a pojištěných) 90 dnů. Samozřejmě je ale na úvaze každého, zda pracovat bez pobírání důchodu s cílem jeho navýšení, nebo důchod pobírat s navýšením maximálně jen symbolickým (tj. 0,4 proc. bodu za rok) a důchod si spořit, nebo využít jinak. Je to jen o kalkulaci návratnosti.

jana999 ( 6. listopadu 2018 10:31 )

jak to, že nemůžou sehnat práci? vždyt je nedostatek pracovních sil. Myslím, že za ty peníze, co tam ty důchodkyně jsou by ta mladá ani nevstávala. Tady by pomohlo jen jedno, kdo s důchodců pracuje, měl by pobírat jen plat a důchod by dostal až po odchodu do důchodu, klidně vyšší. Pak by totiž zaměstnavatelé důchodce nezaměstnávali a vzali by ty mladý, důchodce je pro ně levný, nemusí platit odvody a nechodí jim na mateřskou a není doma s nemocnými dětmi. Takže to nevyčítejte té důchodkyni ale těm zaměstnavatelům.

jana999 ( 6. listopadu 2018 10:27 )

ježíš, tak nepřesluhujte, má pravdu je škoda kvůli pár měsícům přijít o 300 kč, mě ten článek poučil

Zobrazit celou diskusi