Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Mám jen na jeden pomeranč.“ Stařeček Petr (71) živoří s důchodem 6380 korun

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
25. srpna 2018
05:01

Pan Petr (71) z Prahy pobírá důchod 6 380 korun a většinu z toho dá za bydlení. Každý den proto několik hodin prodává časopis v centru města, aby měl z čeho žít. Těžké to měl hlavně v posledních týdnech, kdy Česko zasáhla tropická vedra překračující 35 °C. Rád by si koupil více ovoce, jak mu radí doktorka, ale jeho napjatý rozpočet mu to nedovolí.

Před rokem Blesk Zprávy přinesly příběh pana Petra (71), který s nízkým důchodem nevychází a musí si přivydělávat prodejem časopisu. Jeho situace se do dnešního dne prakticky nezměnila. Jeho důchod sice poskočil o 200 na necelých 6400 korun, ale to mu stále nestačí na řadu věcí, které by si rád pořídil.

Já si koupím jeden pomeranč, jeden banán, dvě rajský. A doktorka řekne, že potřebuju hodně vitamínů a hodně ovoce. Ona si myslí, že já vytáhnu stovku a za tu si koupím ovoce,“ posteskl si Petr. Kdyby nemohl prodávat Nový prostor, nemohl by si dovolit ani těchto pár kousků. Každý měsíc také platí 700 korun za léky a část peněz si odkládá na svůj pohřeb a hrob.

Úřednice: Jste na tom ještě dobře

Když úředníky žádal o zvýšení důchodu nebo o jinou finanční pomoc, bylo mu řečeno, že si má najít levnější bydlení. „Byl jsem na sociálce. Paní ke mně přišla a řekla mi: pane Valenta, nemůžeme vám nic přidat, jsou na tom hůře. Jediné, co vám můžu poradit, že si musíte najít levnější ubytování, běžte na Armádu spásy. Tak jí říkám: milá slečno, já chci žít jako člověk,“ vzpomíná Petr. 

Oproti loňskému roku změnil bydlení, protože v tom předchozím byla špína a špatné podmínky. Nebylo to pro něj snadné, jelikož nedisponoval internetem a donedávna neměl ani peníze na nejlevnější mobil.

Teď má zajištěné čisté ubytování v penzionu, kde za jednolůžkový pokoj platí bezmála 11 tisíc korun. Polovinu z toho platí on sám a na zbytek mu přispívá několik lidí v jeho okolí. Ze starobního důchodu mu bohužel mnoho peněz nezbývá a na doplatek na bydlení prý nemá nárok.

Tropické léto ho ničilo

Poslední týdny, kdy v Česku panovala tropická horka, prodával také, i když velmi trpěl. „Já jsem rád, že jsem to přežil. Ale bylo to díky mému elánu a chuti… Jsem prostě takový,“ řekl v rozhovoru.

Pan Petr celý život pracoval jako kuchař a pobíral tak nízkou mzdu, že když před 10 lety odešel do důchodu, čekal ho velký finanční šok. Také nemá nikoho z rodiny, kdo by mu finančně pomohl. Jeho jediný syn před lety zemřel při autonehodě.

Chcete panu Petrovi pomoci? Největší radost mu udělá, když si od něj lidé koupí časopis, z každého prodaného čísla má 25 korun. Někteří mu ale nosí i jídlo nebo ovoce. Prodává v Praze před poštou v Jindřišské ulici (zpravidla všední dny od 11 do 15 hodin).