Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Důchody neporostou všem stejně: Komu a o kolik schválili přidání seniorům?

Autor: Jakub Veinlich - 
22. srpna 2018
13:31

Mohli si ještě užívat dovolené. Jenže se ukázalo, že poslancům tak trochu teče do bot kvůli jejich vlastním slibům. Aby stihli připravit navýšení důchodů, museli si svolat nečekaně schůzi, na které rozhodnou, jak to s důchody bude. Sněmovna nakonec přehlasovala Senát a schválila původní vládní návrh na navýšení důchodů.  

Kolik důchodců má dostat peníze navíc? To je to, oč ve Sněmovně v parném dni běželo. Podle vládního návrhu by se mělo změnit složení penze tak, že by si víc než dosud přilepšili lidé s nízkým důchodem a zásluhovost by se mírně oslabila. Seniorům nad 85 let, kterých je v Česku na 200 tisíc, by se měl pak důchod zvednout ještě o 1000 korun. Naproti tomu návrh Senátu spočíval v tom, že by se tisícikoruna navíc měla začít vyplácet poté, co je člověk v důchodu 25 let.

Nakonec zvítězila vládní verze zákona a poslanci smetli návrh Senátu ze stolu. Pro hlasovalo nakonec 170 přítomných. Příští rok by navíc všichni důchodci po přijetí novely měli k valorizaci dostat 300 Kč navíc. Penze by měla v průměru vzrůst o 900 Kč.

Maláčová varovala před kolapsem vyplácení penzí

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčováv Poslanecké sněmovně před hlasováním upozornila, že pokud projde senátní verze, hrozí kolaps vyplácení penzí. „Úředníci by museli procházet spisy 400 000 lidí ručně,“ tvrdí ministryně a dodala, že nechce, aby někteří lidé museli čekat na navýšení.

„Myslím, že si zaslouží vyšší důchody hned, ne 25 let poté. Řešení by mělo být součástí důchodové reformy,“ uvedla ministryně, podle které je senátní návrh špatně napsaný.

Před poslanci senátní úpravy obhajoval senátor Miloš Vystrčil z ODS, který nechápe, proč vláda chce přidat jen někomu a na skupinu matek zapomněla. „Kdo bude hlasovat pro senátní návrh zákona, ten podpoří ty, nebo většinu těch, kteří mají nejnižší důchody,“ apeloval Vystrčil na poslance s tím, že pokud projde nakonec návrh, který předložila vláda, unikne navýšení důchodů zhruba 135 tisícům lidí.

„Dělají zásadní chybu. Ta chyba spočívá v tom, že vláda zapomněla na skupinu 135 tisíc důchodkyň-matek, které vychovaly dvě a více dětí,“ obhajoval senátní návrh Vystrčil. Do této skupiny lidí zahrnul také například policisty nebo horníky.

Podle poslance Pirátů Mikuláše Ferjenčíka však senátní verze trestá lidi, kteří pracovali déle a odvedli tedy víc peněz na daních. Nižší důchody žen i zohlednění toho, kolik dětí vychovaly, pak chtějí Piráti napravit novým zákonem.

Navýšení bude, jde o to pro koho

„Nejnižší důchody jsou ostudné. Stát má zajistit nějaké přiměřené přežití, to je cesta k tomu,“ odůvodnil Ferjenčík, proč Piráti podporují vládní verzi, která prošla Sněmovnou a Senát ji vrátil zpět.

Video  Ministryně práce s sociálních věcí Maláčová: Tisícovka navíc pro důchodce. Jenže kterým a kdy?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený / BLESK zprávy
Video se připravuje ...

Že vládní verze Sněmovnou dnes nakonec projde, to bylo jasné už od rána. I když část klubů avizovala, že podpoří senátní úpravu, jedním dechem jednotliví politici před schůzí dodávali, že pokud upravená novela neprojde, podpoří návrh vlády.

„Pokud neprojde senátní návrh, budeme hlasovat pro sněmovní, protože chceme, aby se navyšovaly důchody,“ přiznal například šéf SPD Tomio Okamura a ve Sněmovně chtěl navíc prosadit na program jednání také bod, který by otevřel základní parametry důchodové reformy. Tu ale připravuje už ministryně práce a sociálních věcí. Do konce srpna chce navíc říct, zda sestaví opět důchodovou komisi.

Všem jde o seniory

Senátní návrh podporovali také lidovci. Poslanec Marek Výborný nevidí důvod, proč by se mělo přidávat na důchodech jen někomu a někomu zase ne. „Pokud by samozřejmě neprošla na půdě Sněmovny senátní verze, KDU-ČSL podpoří zákon tak, jak byl do Sněmovny dodán vládou, protože nám jde o naše seniory, tak aby byly od prvního ledna penze navýšeny,“ avizoval poslanec Marek Výborný.

Senátní verzi při hlasování podpořila také TOP 09. Podle místopředsedkyně Sněmovny je spravedlivější, i když není úplně spravedlivá pro všechny. „Pokud se bude snažit o co největší spravedlnost, tak tento návrh, který staví nikoliv na věku, ale na počtu let strávených v penzi, pomůže až 140 tisícům ženám, seniorkám, které většinou odcházely do důchodu dříve a které navíc mají nižší důchody než jejich mužské protějšky,“ kloní se k senátní verzi místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Myslíme si, že Senát původní návrh vylepšil a tak ho budeme podporovat,“ dodala.

„Návrh senátorů je spravedlivější k ženám,“ postavil se za pozměňovací návrh kolegů a kolegyň ze Senátu předseda hnutí STAN Petr Gazdík – a pozastavil se nad tím, že se za tento návrh nestaví ženy sedící ve vládě – jmenoval ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou a ministryni financí Alenu Schillerovu.  

dessy ( 25. srpna 2018 20:29 )

Vždy se zasměju, když někdo závidí policistům (proč jste tedy také k nim nešel?) a lidem, kteří dřou, nasazují životy a pracují na směny. Zdravotní sestry, záchranáři, hasiči, horníci... copak jste dělal či děláte Vy? Až Vás něco zabolí, či Vás vykradou, to víte kam hnát pro pomoc, co?

dessy ( 25. srpna 2018 20:18 )

Tipsy ( 23. srpna 2018 14:19 )

 Kadličku, seš vůůůl...

jiznicechy ( 23. srpna 2018 13:34 )

Kadlicku, Kadlicku, kde jsi byl, když Pánbůh rozdával rozum? Za komoušů makali i Cikáni, i když to je dnes neuvěřitelné. Cikánky pracovaly jako uklízečky, Cigoši jako kopáči apod. Dnes je všechny, až na světlé výjimky, živíme. Kdo postavil porodnici, ve které jsi se, bohužel, narodil? Kdo postavil tu zvláštní školu, kterou jsi vychodil? A o tom, že se všichni ti dnešní důchodci v pracovní době jen flákali - to Ti vykládal kdo? Tvoje komoušská rodina? Tak to asi ano - protože jinak lidi museli dělat.

drzaaaa ( 23. srpna 2018 09:54 )

proč urážíš ,nestačilo by jenom nesouhlasit? je to diskuze ne duševní rehabilitace tady

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa