Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jako panenky: Sebastian (3) a Andrea (8) mají poruchu růstu. Každý den užívají hormony

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
20. září 2018
05:45

Sebastiánek (3) začal v růstu zaostávat už ve čtyřech měsících. Jeho lékařka radila vyčkávat, ačkoliv se s menším vzrůstem potýkala jeho nevlastní sestra. Andrejka (8) měla při narození jen 44 centimetrů, ale když jí byl rok a půl, maminka pojala podezření, že něco není v pořádku. Ukázalo se, že obě děti trpí nedostatkem růstového hormonu. Na dnešek připadá Světový den růstu, který upozorňuje, že růst je zrcadlem zdravotního stavu dítěte. Jste si jisti, že vaše dítě roste správně?

Tak malý a tak šikovný“

Nikol měla u svého syna Sebastiana podezření, že něco není v pořádku, už čtyři měsíce po porodu.

„Manželova dcera z prvního manželství se totiž už léčila s problémem vzrůstu, ale v té době jsem tomu ještě nepřikládala žádnou váhu. Když mu ale byl rok a chodil na plavání, tak vznikaly až komické situace, kdy se jiné maminky divily, jak moc je šikovný, když je tak maličký,“ řekla Nikol pro Blesk Zprávy.

Rodiče řešili Sebastiánkův vzrůst s lékařkou, ta však nechtěla dělat ukvapené závěry. Ale když byl Sebastianovi rok a půl, už nebyl pochyb, že s jeho výškou je něco špatně, a byl odeslán na Pediatrickou kliniku 2. LF UK a FN Motol Praha k Janu Leblovi, který okamžitě nasadil léčbu. Sebastiánek měl totiž velký nedostatek růstového hormonu.

„Měli jsme radost, od nasazení léčby vyrostl o tři centimetry za čtvrt roku. Nyní je na léčbě rok a vyrostl o 12 centimetrů,“ řekla nadšená maminka.

Dítě jako panenka

„Sebastiana to zatím nijak neomezuje, ale manželova dcera se začala léčit až v sedmi letech, a tam už byl ten rozdíl natolik velký, že sehnat malou tašku byl problém, takže jsme chtěli, aby Sebastian tyhle problémy neměl,“ uvedla Nikol.

Sebastianův lékař poukázal na to, že u dětí malého vzrůstu rostou obličejové kosti pomaleji. „Proto mají takové roztomilé obličeje, vypadají jako panenky, což je u takových dětí klasika,“ řekl Lebl.

Sebastian se aplikaci růstového hormonu nebrání, dokonce si o ni sám říká a dělá si z toho legraci. Jak? Zjistíte v rozhovoru.

Nepříjemné vyšetření

Andrejka měřila po porodu 44 centimetrů, ale rodiče se nijak nevzrušovali, protože jak řekla maminka Andrejky Radka pro Blesk Zprávy, u nich v rodině nikdy nebyli žádní „obři“.

Ale když holčička začala zaostávat ve vzrůstu za svými vrstevníky v roce a půl, dětská lékařka ji okamžitě poslala na vyšetření na endokrinologii.

„Takové vyšetření bych nikomu nepřála,“ povzdechla si Radka. Nicméně se potvrdilo, že Andrejčin podvěsek mozkový má vrozenou poruchu, a tím pádem se neutváří dostatek růstového hormonu. Lékařka okamžitě předepsala Andrejce růstový hormon, který se musí aplikovat každý den před spaním.

„Nejdříve jsem se bála, že nebudeme moci dceru dát nikomu na hlídání, ale babičky i paní učitelky ve školce se aplikaci hormonu naučily, letos byla dokonce Andrejka na táboře. Nesetkala jsem se s tím, že by nějaký zdravotník měl problém s aplikací,“ říká Radka, ale připouští, že jediné omezení je, že růstový hormon musí být uchováván v chladu.

„Kontrolujeme, kam jedeme na dovolenou, zda je tam lednice, nebo zda si ji budeme muset vzít,“ dodala Radka.

Radka: Dcera není jiná

Andrejka se léčí růstovým hormonem už šestý rok a zvládá si jej aplikovat sama. Podle maminky jí problém s růstem nijak neomezuje v běžném životě, dokonce nyní dělá akrobatickou gymnastiku. Drobná dívenka měří po letech léčby 120 centimetrů, její vrstevnice mají v průměru o 10 centimetrů víc.

 „Tam se jim její malý vzrůst hodí, protože oni říkají, že je ta vrchní, se kterou si děvčata různě pohazují. Andrejka zkrátka není jiná než ostatní děti, usmívá se maminka.

Jak dlouho bude holčička růstový hormon užívat? Zjistíte v rozhovoru:

Maminka Radka vzkazuje dalším maminkám, které mají pochybnosti, zda jejich dítě roste správně, aby neváhaly a vyrazily k lékaři. Čím dříve se problém začne řešit, tím lépe.

Roste vaše dítě správně?

Tělesný růst je nejcitlivějším dlouhodobým ukazatelem dětského zdraví. Z tohoto důvodu váš lékař pravidelně měří výšku a tělesnou hmotnost vašeho dítěte. Pokud se začne růst vašeho dítěte proti normálním dětem jeho věku a pohlaví zpomalovat, může to být varovné znamení, že vaše dítě má nebo se u něj rozvíjí závažný zdravotní problém. I nadměrný růst může být někdy projevem závažné zdravotní poruchy.

Jaké jsou příčiny malého vzrůstu?

  • Konstituční opoždění růstu a často i puberty: dítě malé, zdravé, bez léčby dosáhne normální výšky
  • Familiárně (rodinně) podmíněný malý vzrůst (příčinou může být někdy dědičná odchylka růstu dlouhých kostí, tzv. kostní dysplázie nebo jiná vrozená příčina)
  • Dlouhodobé (chronické) onemocnění: asi u 15 % dětí s malým vzrůstem
  • Hormonální porucha: ve 2 % všech dětí s poruchou růstu chybí růstový hormon
  • Jiné genetické příčiny: Turnerův syndrom, syndrom Noonanové, syndrom Silver-Russell, jiné méně časté vrozené stavy)

Nejste si jisti, zda roste vaše dítě správně? Podívejte se na stránky Den růstu, kde najdete kalkulačku pro výpočet pravděpodobné výšky dítěte dospělosti, interaktivní graf růstu pro porovnání aktuální výšky dítěte s jeho vrstevníky a další užitečné informace.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině