Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kolik prodejců loni porušilo zákon o obalech? Inspekce je „nachytala“ i na pivu

Autor: ČTK, Mii - 
18. května 2018
17:08

Zákon o obalech, jehož účelem je chránit životní prostředí, loni porušilo méně prodejců než dříve. Česká obchodní inspekce (ČOI) provedla loni 1120 kontrol a pochybení zjistila ve 23 případech, což je o 15 případů méně než v roce 2016. Inspekce to v pátek uvedla v tiskové zprávě.

V deseti případech obchodník uváděl do prodeje nápoje v obalech, které nejsou vratnými zálohovanými obaly, aniž by nabízel stejné nápoje rovněž ve vratných zálohovaných obalech. Například supermarket prodával jen pivo v plechovkách, nikoli již v lahvích.

„V šesti případech bylo porušeno ustanovení, kdy osoba, která uvádí na trh nebo do oběhu výrobky ve vratných zálohovaných obalech, je povinna vykupovat tyto vratné zálohované obaly bez omezení množství a bez vázání tohoto výkupu na nákup zboží,“ dodal mluvčí Jiří Fröhlich. 

Cílem tohoto zákona je chránit životní prostředí předcházením vzniku odpadů z obalů, a to zejména snižováním hmotnosti, objemu a škodlivosti obalů a chemických látek v těchto obalech.

Vedle zákona o obalech ČOI kontrolovala i dodržení dalších právních předpisů, zejména zákona o ochraně spotřebitele. Celkové porušení předpisů bylo zjištěno při 677 kontrolách, tedy v 60,5 procentech případů.

Jak vypadá kontrola České obchodní inspekce:

AliceNovakova3 ( 18. května 2018 17:39 )

Já si myslím, že nakupovat chodí rodiče a ne děti. Pokud jsou rodiče normálně myslící, tak snad vědí co mohou svému dítěti dát a co ne. Paušálně nelze dát hranice věkem, ale vyspělostí dítěte. Ty věčné informace k výrobkům jsou mnohdy pro mentály /nepoužívat fén ve vaně, v Penny na pelargonii - není určeno ke konzumaci apod./. Pokud chodí nakupovat hračky do obchodů typu "vše za 39", tak nelze očekávat normální hračku. Jenže dnes se nakupuje spíše na kvantilu než kvalitu. Dětské pokojíčky zavalené vším možným, ale dítě si nakonec stejně hraje jen s pořádnou hračkou.

Zobrazit celou diskusi