Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Průlomový objev na Zlínsku: Pravěká soška muže s ulomeným penisem

Autor: ČTK, ivm - 
3. května 2018
18:50

Hliněnou figurku z pravěku objevili ve čtvrtek archeologové při záchranném výzkumu u Otrokovic na Zlínsku. Unikátní drobná soška z mladší doby bronzové pravděpodobně přináleží k takzvané lužické kultuře, takže je zhruba 3200 let stará. Podobný nález archeologové na českém území dosud nezaznamenali, nejblíže se takové nálezy objevují v Polsku či na Balkáně. Ve čtvrtek to řekl Miroslav Popelka z hulínské pobočky Ústavu archeologické památkové péče Brno.

Figurka byla podle Popelky objevena v jedné z mnoha odkrytých sídlištních jam v hloubce zhruba dvou metrů. Je vysoká asi 12 centimetrů a pravděpodobně znázorňuje muže. „Má naznačené genitálie, které bohužel jsou odlomené, takže už nemůžeme soudit na jejich velikost. V horní partii má hlava naznačený nos a ve středové partii, v trupu, je zasazený bronzový korál,“ uvedl Popelka. Odkázal tak ulomený penis.

Nálezy figurek ženských postav jsou typické pro období starší a mladší doby kamenné. Objev mužské sošky z doby kolem roku 1200 před naším letopočtem na českém území však považují archeologové za zcela mimořádný. „Určitě je to průlomový objev v tom, že my už teď víme, že figurální plastika v době bronzové je. Sídlišť z doby bronzové jsou přitom v rámci celé střední Evropy prozkoumány stovky,“ sdělil archeolog.

Figurka, která má ve spodní části výraznou prasklinu, nyní poputuje do laboratoře, kde se o ni postarají odborníci. V budoucnu se pravděpodobně stane součástí sbírek Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Podle Jany Langové z archeologického oddělení muzea by to mohlo být už příští rok. „Budeme přemýšlet o tom, že bychom poté figurku vystavili na výstavě věnované nejnovějším archeologickým nálezům,“ řekla.

Kromě sošky objevili archeologové u Otrokovic také množství střepů keramických nádob, formu na výrobu bronzové sekery, formy na odlévání dalších drobných předmětů nebo závaží z tkalcovského stavu. Už loni narazili i na několik hrobů. Kromě lužické kultury lze jednotlivé nálezy přiřadit také k asi o 300 let starší kultuře věteřovské. Výzkum potrvá do léta, kdy by měli silničáři na místě zahájit dostavbu jihovýchodní části obchvatu Otrokovic, který je součástí dálnice D55.

Video  Archeologové udělali rekonstrukci nálezů po Římanech v Rakousku, vojenský tábor by měl podle nich přibližně odpovídat tomu brněnskému.  - Archaia Brno
Video se připravuje ...

sidneyfoster ( 4. května 2018 07:27 )

To není soška muže s ulomeným penisem, ale soška muže, které se ulomil penis.

Zobrazit celou diskusi