Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zlínsko čekají nucené porážky domácích prasat. Kvůli africkému moru

Autor: ČTK, zzu - 
9. ledna 2018
17:55

Veterináři v úterý rozšířili vysoce rizikovou oblast nákazy africkým morem prasat na Zlínsku o katastry čtyř obcí a místních částí. Vyplývá to z nově přijatých mimořádných veterinárních opatření, které Státní veterinární správa (SVS) zveřejnila na své úřední desce. Podle nařízení budou muset neregistrovaní chovatelé z katastrů Zlín - Jaroslavice, Zlín - Kudlov, Lípa a Želechovice nad Dřevnicí do 31. ledna porazit všechna domácí prasata.

Podle Petra Majera z tiskového oddělení SVS se bude porážka týkat spíše jednotek než desítek kusů prasat domácích. „Jejich přesný počet se dozvíme ze soupisu všech hospodářství s chovem prasat,“ řekl Majer. Soupis musejí čtyři dotčené obce a místní části vyhotovit do 15. ledna a do 17. ledna odevzdat krajské veterinární správě.

Pokuta za prase bude až 50 tisíc

Od 1. února budou mít chovatelé z uvedených katastrů, kteří nemají své chovy zaregistrovány podle takzvaného plemenářského zákona, zakázáno chovat prasata domácí. Ve stejné oblasti bude povolen individuální odlov prasat pouze se souhlasem krajské veterinární správy, a to na základě předchozí písemné žádosti. Za porušení nařízení hrozí fyzickým osobám pokuta až 50 tisíc korun, právnickým osobám nebo podnikatelům až dva miliony korun.

Všechna přijatá opatření podle Majera souvisí s potvrzenou nákazou u sedmi uhynulých divočáků, kteří byli na konci roku nalezeni v katastrech Lípy a Zlína - Kudlova. Africký mor prasat se tak poprvé rozšířil mimo původní vysoce rizikovou oblast ohraničenou elektrickými a pachovými ohradníky, která zabírala zhruba 57 kilometrů čtverečních.

Do klecí se chytilo skoro 600 prasat

V okrese Zlín veterináři k dnešku potvrdili africký mor prasat u 198 z 318 nalezených uhynulých divočáků. Až na sedm zmiňovaných kusů spadaly všechny případy do oblasti lemované ohradníky. Dalších 62 uhynulých divočáků bylo nalezeno na Kroměřížsku, Uherskohradišťsku a Vsetínsku, chorobu neměl ani jeden z nich.

V takzvané červené zóně, ke které kromě vysoce rizikové oblasti lemované ohradníky patří i několik okolních honiteb, bylo uloveno nebo odchyceno do klecí 567 divočáků. Patnáct z nich mělo africký mor prasat.

Nákaza není nebezpečná pro člověka, vedle divočáků však zabíjí i domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených v červnu na okraji Zlína.

meggie05 ( 9. ledna 2018 18:34 )

vis,napadlo me,ze by to mohlo byt i jinak..kvuli radioaktivite,ktera jim unikla v Rusku?

meggie05 ( 9. ledna 2018 18:29 )

mas pravdu

kryssa ( 9. ledna 2018 18:22 )

Krutí brko - odkud se sem mohl dostat ten africký mor. Mor který není nakažlivý ..... Mor kvůli kterému se hromadně vybíjí zvěř. Mor kvůli kterému se musí zabíjet hromadně domácí dobytek. Mor kvůli kterému sem k nám do České republiky budeme dovážet maso z ostatních "zdravých " států. Mor by měl zabíjet ty "prasata" které dovolili aby toto vzniklo. To je největší mor.

Zobrazit celou diskusi