Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ministr Jurečka čelí trestnímu oznámení. „Nic jsme nezneužili,“ brání se

Autor: simao - 
13. listopadu 2017
21:29

Bojuje s africkým morem prasat, hlásá další peníze na dotace pro hospodáře, navezl se do Andreje Babiše (ANO) za úmysl zdanit církevní restituce, sám však řeší i nepříjemnost v podobě trestního oznámení. „Jsem připraven na maximální součinnost,“ hlásí ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jde prý přitom o problematiku finančních záštit.

„Jsem připraven na maximální součinnost, jsem přesvědčen, že jsme v oblasti udělování záštit byli transparentní a nic jsme nezneužili! V roce 2015 jsme podmínky pro záštity výrazně zpřísnili oproti stavu let minulých,“ uvedl v pondělí na Facebooku dosluhující ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL, která míří do opozice.

O trestním oznámení informovaly Novinky.cz. Policie jej prý začala řešit minulý týden, míří i na Jurečkova podřízeného, ředitele odboru kanceláře ministra Víta Doležálka, a spočívá v záštitách, které Jurečkův resort poskytl na různé akce.

Trestní oznámení je anonymní, autorky se však označily za úřednice z ministerstva a tvrdí, že finanční záštity neměly k resortu zemědělství v některých případech žádný vztah.

„Dle nás se každoročně jedná o desítky takových smluv ,nad rámec‘ zákona. Sdělujeme, že tyto záštity připravoval především Vít Doležálek, zároveň nás na pracovišti ministerstva zemědělství tímto úkoloval,“ stojí dle serveru Novinky.cz v oznámení.

Udělování záštit jsme zpřísnili, říká Jurečka

Ke kontrole doporučili oznamovatelé záštity v rozmezí 30 až 50 tisíc korun, škodu však odhadují na minimálně jeden milion. Případ zkoumá Národní centrála proti organizovanému zločinu.

„Nejsem si vědom toho, že bychom někdy udělili záštitu, která by nesouvisela s resortem. V roce 2015 jsme zpřísnili metodiku udělování záštit, protože k nim v minulosti byly připomínky, tuším, že i v nějaké zprávě NKÚ,“ dodal Jurečka.

K trestnímu oznámení vyzval Babiše

Slova ministra Jurečky přitom potvrzují i lidé na sociální síti. „Potvrzuji z osobní zkušenosti přísnost a kontrolu při vyúčtování záštit,“ uvedl na Facebooku jeden z diskutujících. „Taky můžeme potvrdit,“ přidali se i další.

Padají však i obavy z politického souboje. Byť lidovci nejsou zdaleka stranou, která by nyní měla hrát prim či výraznější roli v roztříštěné Sněmovně, kde mají 10 křesel oproti dřívějším čtrnácti. Jurečka však poslancem zvolen byl.

A pokračují i jeho výtky směrem k Andreji Babišovi, tentokrát za záměr zdanit církevní restituce. „Pokud má pan Babiš informace, že při církevních restitucích docházelo k porušování zákona, měl by podat trestní oznámení,“ vzkázal Jurečka Babišovi a za „ zcelaúčelové“ označil Babišovo současné vyjádření ohledně toho, že prý vydávání pozemků a vyplácení restitucí provázely „podivné okolnosti“.

zednik ( 13. listopadu 2017 23:12 )

To je neuvěřitelné, kam všude tečou mlčky peníze . A že církevní restituce byl, je a bude ještě mnoho let tunel je snad jasné každému kdo dosáhl alespoň IQ 50.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa