Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Prase budou muset doma porazit. Odškodné drobní chovatelé nedostanou, uvedl Jurečka

Autor: simao - 
9. listopadu 2017
15:23

Řádově desítky drobných chovatelů prasat na Zlínsku, kteří je budou muset do prosince porazit kvůli riziku šíření afrického moru prasat, nedostanou nejspíš žádnou náhradu. Jde o chovatele ve vysoce rizikové oblasti ohraničené pachovými ohradníky. Dnes to řekl na tiskové konferenci ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„V této oblasti se nemůže chovat žádné prase v rámci drobnochovů. Takže my jsme uložili, aby chovatelé ta zvířata porazili,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání s eurokomisař pro bezpečnost potravin.

Podle Jurečky zatím rezort nad náhradami nebo kompenzacemi za nucenou porážku prasat neuvažoval, lidé je budou moci zkonzumovat. „To zvíře ten chovatel může využít k té své potřebě, takže nevidíme důvod teď tady dávat nějakou kompenzaci,“ potvrdil Jurečka. 

10 milionů korun na boj s africkým morem

„Bavíme se o desítkách nebo jednotkách desítek chovatelů, myslím, že to nebudou stovky,“ uvedl také Jurečka. Nebudou se naopak muset likvidovat trpasličí prasátka v oblasti, pokud se budou chovat doma, dodal ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Výjimku mají také chovy prasat registrované podle plemenářského zákona.

Zatím nejsou přesně vyčíslené náklady, které stát vynaložil na boj s chorobou, podle Jurečky to může být přes deset milionů korun. Stát proplácí náklady vzniklé veterinárními opatřeními, zatím dostal 235 žádostí o náhradu ve výši 7,4 milionu korun.

K současným přísnějším opatřením Jurečka uvedl, že lidé nedodržovali podmínky, které byly stanovené. „Když jsme udělali některé kontroly, zjistili jsme, že chovatelé podmínky nedodržují,“ upozornil ministr. „Např. právě s houbařskou sezonou lidé hodně, někteří, chodí do lesních porostů apod., byť jsou třeba vně ohradníkové zóny, ale my nevíme, zda i tam se může pozitivně nakažené zvíře objevit. A když jsme zjistili, že lidé nedodržují podmínky, aby si dezinfikovali obuv a k domácímu praseti šli v jiném oblečení, tak v tom okamžiku, kdy cítíme, že lidé to nerespektují, bohužel jsme museli udělat to opatření,“ uvedl Jurečka.

Eurokomisař: Nebezpečný virus

Eurokomisař Vytenis Andriukaitis Českou republiku několikrát pochválil za akceschopnost a za to, že se daří chorobu držet pouze ve Zlínském regionu. Do Prahy se dnes sjelo na 20 delegací z 16 států nejen z EU, aby se podělily o zkušenosti v boji s touto nákazou, upozornil Jurečka. „Ten virus je velice nebezpečný a má dopad na naše hospodářství,“ uvedl Andriukaitis.

Eurokomisař stejně jako Jurečka apeloval na širokou evropskou veřejnost, aby dodržovala zásady bezpečnosti a aby tak náhodou nedošlo k dalšímu šíření choroby, kterou přenášejí volně žijící zvířata. „Je naprosto zásadní, aby si lidé uvědomili, jaké škody mohou vzniknout, když se nebudou respektovat omezení např. při přepravě produktů z postižených oblastí,“ podotkl.

Nařízení se týká čtyř desítek obcí

Chovatelé v celém okrese Zlín nyní musí veterinářům hlásit veškeré úhyny domácích prasat, která budou následně vyšetřena na přítomnost nákazy. Chovatelé navíc budou moci přemisťovat veškerá zvířata z čeledi prasatovitých, až když jim krajská veterinární správa vydá osvědčení. Prasata určená k přemístění budou muset být během 15 dnů před přemístěním vyšetřena na africký mor prasat. Výjimka z tohoto nařízení platí pro prasata pocházející z registrovaných chovů.

Více než 40 obcí na Zlínsku, uvedených v novém nařízení, dále musí do 13. listopadu provést soupis všech hospodářství s chovem prasat a ten musejí obce do 15. listopadu předat krajské veterinární správě. Registrované chovy prasat v této oblasti budou muset hlásit všechny změny početních stavů prasat na hospodářství.

Registrovaní i neregistrovaní chovatelé budou povinně hlásit alespoň tři dny dopředu všechny plánované porážky prasat. Osobám, které přišly v předcházejících 48 hodinách do kontaktu s divokými prasaty, se zakazuje vstup do registrovaných chovů domácích prasat.

Zákaz vstupu do vysoce rizikové oblasti pokračuje

Už déle než čtyři měsíce se daří africký mor prasat udržet na území zhruba 60 kilometrů čtverečních ohraničeném pachovými a elektrickými ohradníky, což odborníci považují za velký úspěch. Na podzim se však z důvodu říje a s tím související migrací divočáků zvyšuje riziko šíření nákazy.

Populaci divokých prasat v oblasti uvnitř ohradníků se přitom daří myslivcům a policejním odstřelovačům úspěšně snižovat. K dnešnímu dni bylo v ohnisku nákazy uloveno či odchyceno do pasti více než 270 divokých prasat. Přesto podle odhadů zbývá v oblasti ještě několik desítek kusů.

Do lesů, polí a na polní cesty ve vysoce rizikové oblasti na Zlínsku mají lidé nadále zakázaný vstup. První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na okraji Zlína. 

11karel11 ( 10. listopadu 2017 11:18 )

To je pravděpodobné.

11karel11 ( 10. listopadu 2017 11:14 )

Vybíjeli domácí ptactvo - slepice, husy, kachny, ale že po venku létali holubi, na hladině řek labutě, kachny - to jim jaksi nevadilo.

soorry ( 9. listopadu 2017 19:13 )

Není, likviduje se pouze nosič viru. neumím si představit, že by to šlo po republice jak ptačí chřipka. Africký mor prasat je zákeřný vir, přežívá dlouho i v mrazech. Ty lesy budou uzavřeny jak kdysi cvičné pásma voarmády.

soorry ( 9. listopadu 2017 19:09 )

Lidi si porazí prasata o něco dřív než plánovali, no co. Takhle to při nakažlivých zvířecích epidemiích chodí. Mohou být rádi, že prasata nemuseli zabít hned při prvním výskytu. Ptačí chřipka, kulhavka a slintavka u krav, tyto opatření jsou dána už přes 20 let, jen to lidi neví dokud se s tím nepotkají.

karelka ( 9. listopadu 2017 18:21 )

V přírodě nedokázali postřílet ani polovinu, ale babkám ve chlívku nesmí zůstat nic....

Zobrazit celou diskusi