V parku Homolka na Slovanech se divočáci pohybovali přímo u konečné tramvaje č. 1 a rozrývali i trávníky v historické části. Tomu teď má zabránit celkem 24 sloupků s ultrazvukovými plašiči za 380 tisíc korun.

„Očekáváme, že tímto opatřením se podaří pohyb divočáků odklonit od nejfrekventovanějších partií parku a udržet černou zvěř v přirozených porostech říčního koridoru řeky Úhlavy,“ uvedla Lucie Davídková ze Správy veřejného statku města Plzně.

Každý sloupek je vybavený reproduktorem, který vydává ultrazvukové signály. Lidé je neslyší, psům prý nevadí, ale pro divokou zvěř jsou  dost nepříjemné. Sloupky tvoří linii a jsou od sebe vzdálené tak, aby se zvukové signály překrývaly. Divoká zvěř tak radši volí jinou lokalitu, než aby překonávala tuhle zvukovou linii.

S plašiči má už město zkušenosti, před dvěma lety sloupky vyrostly v Borském parku. Je jich tady celkem 27 a opravdu fungují. „Zatímco v předchozích letech tam opakovaně docházelo k poškozování centrální travnaté plochy černou zvěří, v průběhu loňského roku škod na trávníku výrazně ubylo,“ řekl náměstek primátora Petr Náhlík.

Fotogalerie
8 fotografií