Peníze, přesněji 1,7 milionu, se našly v programu Ministerstva kultury na regeneraci památkových zón. Dotace ale nepokryje opravu všech soch, jejichž stav není už delší dobu ideální. A práce nad hlavu mají i samotní restaurátoři.

„Letos bychom se mohli teoreticky pustit i do opravy dalších soch. Problém je ale vytížení restaurátorů, více toho nestihnou,“ uvedla mluvčí slavkovské radnice Veronika Slámová s tím, že další etapa se týká renovace dalších 11 skulptur.

Není ale jisté, zda i v tomto případě se podaří znovu získat ministerské peníze. Ve hře je i varianta, že by obnos uvolnilo přímo město, které zároveň vypsalo veřejnou sbírku. „Lidé mohou přispět do pokladniček na pokladně zámku, v informačním centru nebo na podatelně městského úřadu,“ dodala Slámová.

Dojde i na zámecké valy a zeď

Od května takřka dva roky potrvají na slavkovském zámku také opravy barokních zdí. Zdivo poškozené povodní totiž na řadě míst hrozí zřícením. Návštěvníci v budoucnu ocení také zpřístupnění valů ze všech směrů.

Nezapomněli na vozíčkáře

A dočkají se i vozíčkáři. »Vedlejším efektem« všech prací bude vybudování výtahu do prvního patra zámku. Památka se tak stane jednou z mála v regionu, která bude mít prohlídkové trasy přístupné pro vozíčkáře a imobilní návštěvníky. 

Fotogalerie
11 fotografií