„Pole bylo zasněžené a zmrzlé a svítilo slunce. Takřka ideální počasí jako v roce 1805,“ poznamenal za organizátory Miroslav Jandora.

Napoleon je Američan

V roli Napoleona tradičně nechyběl Američan Mark Schneider, který s krátkou přestávkou v této roli na pláni u obce Tvarožná vystupuje už od roku 2005. „Jeho fenomén mě uchvátil už coby kluka. Obdivuji Napoleonovu vojenskou nedostižnost, brilantní strategii a taktiku,“ řekl Blesku. Schneider je top postavou, v Evropě se každý rok v roli císaře na různých vzpomínkových akcích objevuje až pětkrát.

„Mark je pro tuto roli jako stvořený,“ podotkl Jakub Samek, prezident Středoevropské Napoleonské Společnosti (CENS), která sdružuje na 700 členů, příslušníků klubů vojenské historie z pěti zemí Evropy.

Příběh dvou generálů

Scénář letošní rekonstrukce vyzdvihl příběh dvou velitelů, kteří v krvavé řeži utrpěli smrtelná zranění, rakouského generála Weyrothera a jeho francouzského protějšku generála Valhuberta.

Video
Video se připravuje ...

Srážka francouzské a rakouské jízdy při rekonstrukci bitvy u Slavkova Zdeněk Matyáš

Odkaz na konkrétní příběhy, které rekonstrukci každý rok doplňují, jsou dokladem, že vzpomínka na bitvu tří císařů není oslavou Napoleona, bitvy či války. „Tehdejší události zásadně ovlivnily celý kontinent. Cílem akcí je připomínka a podpora poznávání společné evropské historie," poznamenal Jandora.

V bitvě samotné padlo podle historiků téměř 20 tisíc vojáků, jen na ruské straně činily ztráty 16 tisíc mužů. Napoleon přišel jen o 1389 vojáků.

Každoroční rekonstrukce stěžejní bitvy od roku 1990 se obejdou bez vážných zranění, výjimkou byla v minulosti snad jen zlomená klíční kost jednoho z vojáků a utržený prst dělostřelce, který nedodržel stanovený postup při obsluze děla.

„Na rozdíl od našich předchůdců z roku 1805 jsme bez práce, žádnou amputaci končetin dnes nečekejte. Takže pouze ukazujeme, jak vypadal dobový lazaret a nádobíčko chirurga,“ řekl Blesku Boris Nezdeba, který jako „chirurg“ působí v replice francouzského lazaretu od roku 1995.  

Video
Video se připravuje ...

Pohled na bojiště. Francouzi se přeskupují a chystají k rozhodujícímu útoku na rusko-rakouské pozice. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
16 fotografií