(Zleva) Jan Krišica, Stanislav Sýkora, Pavol Stručka, redaktor Blesku Jiří Nováček, Vladislav Zabel a Viliam Berger
Autor: Jiří Nováček
Napoleonský kanon de 8 Gribeauval v palebné pozici na schodišti k zámku ve Slavkově
Autor: Jiří Nováček
Tímhle kanonem Francouzi stříleli na Rusy i Rakušany. Kanon Gribeauval je obr mezi děly, váží půldruhé tuny. Patří k unikátům a slaví úspěchy při napoleonských slavnostech po celé Evropě.

K obsluze kanonu patří až osm chlapů. Elitní gardisté z něj dokázali vystřelit při bitvě až pětkrát za minutu! Ve Slavkově bylo tempo mnohem volnější. Palbou od zámku se každou celou hodinu měřil čas a upozorňovalo se na začátky historického programu. Detonace obřího děla jsou tak silné, že nemůže střílet všude. Hrozí totiž nebezpečí poškození drobných staveb.

„Po zážehu odvrať hlavu a co nejvíc otevři pusu, abys vyrovnal tlakovou vlnu,“ poradil před střelbou nabíječ Viliam Berger (51), v civilu veterinář. „Chargéz! Feu!“ Prásk! To střelec Vladislav Zabel (42), v civilu akademický malíř, přiložil doutnák a odpálil! Opodál stojící diváci nadskočili.

Náročná obsluha

Po každém výstřelu je třeba vyčistit hlaveň. Nejprve dlouhou ocelovou vývrtkou, pak mokrým kartáčem na dlouhém bidle. „Musíš rychle a pořádně,“ smál se commandant Stanislav Sýkora (42), v civilu architekt. „Pro naše účely stačí půl kila střelného prachu a třicet deka mouky,“ vysvětlil. „Kapsli doplníš koulí z novin, pevně přelepíš a podáš nabíječi. Pozor, prach a mouka se nesmí smíchat,“ doplnil. Jedna rána přijde na víc než pětistovku. Napoleon ovšem dával ke kulím trojnásobek prachu. Takové detonace si dnes neumíme ani představit. Děla jich také běžně vydržela jen asi 350.

Ve válce vystřelená čtyřkilová koule spolehlivě zničila vše, co se jí v půlkilometrové vzdálenosti postavilo do cesty.

Kanon de 8 Gribeauval

  •  Výška kol 146 cm
  •  Rozvor kol na železné ose 209 cm
  •  Délka lafety 285 cm
  •  Délka hlavně 200 cm
  •  Váha hlavně děla 583 kg
  •  Váha celého kanonu 1,5 tuny
  •  Obsluha: osm dělostřelců
  •  Ráže vývrtu hlavně: 106,1 mm
  •  Projektil: železná koule ráže 103 mm o váze 8 francouzských liber (4 kg)
  •  Kanon táhli čtyři koně
  •  Majitelem děla je Stanislav Sýkora z Čadce. Stavba repliky zabrala rok.

 

Fotogalerie
7 fotografií

Strašlivá zbraň

Na nejkratší vzdálenost do 300 metrů proti živé síle koní i pěchoty se užíval kartáč menších olověných kulí umístěných v kovovém válci (jako konzervy) na způsob palby z velké brokovnice. Nejzkušenější dělostřelec stál za kanonem a stavěl směr ohně s náměrem u nastavitelného hledí. Pokud se za bitvy nepřátelská pěchota či jízda dostala ke kanonu, jeho obsluhu zpravidla bez slitování porubala jako odvetu za utržené strašlivé ztráty na svých infanteristech či kavaleristech.