A víte, že v mnoha vesnicích v okolí žijí potomci jeho raněných vojáků dodnes? Do Francie se totiž po vyléčení už nevrátili a se svými moravskými ženami a milenkami se zde natrvalo usadili.

A letošní napoleonské vzpomínání ve Slavkově chce tuto dobu co nejvíce přiblížit. Do děje plánuje vtáhnout i návštěvníky a turisty. Součástí sobotního historického programu ve městě proto budou třeba komponované divadelně-šermířské pořady.

Celý den lze zajít na severní louku zámeckého parku do ležení. Ve dvě odpoledne tam propuknou tvrdé bojové šarvátky. Klidnější historickou atmosféru si mohou slabší povahy a dámy užít v centru města na Palackého náměstí. Vyvrcholením sobotního programu ve Slavkově bude bitevní ukázka obsazení radnice armádou. „Vojáci zatroubí k útoku v 18 hodin. A bude se střílet i z dokonalé repliky francouzského gardového děla,“ řekla Blesku mluví slavkovské radnice Veronika Slámová.

Po tvrdé bitvě o zámek projdou městem ve slavnostním defilé stovky vojáků. Vyjdou v osm večer netradičně z nádvoří a sestoupí dolů podél zámku k radnici. Po jejich seřazení pak začnou ohňostrůjci z jižní rampy a zámeckého parku odpalovat osmiminutovou světelnou show. „Nejlepším pozorovacím místem proto bude prostor na náměstí před poštou a před starou radnicí a v části Husovy ulice,“ upozornila Slámová.

Co ovlivnila bitva ve Slavkově?

Bitva u Slavkova, známá též jako bitva tří císařů, se odehrála 2. prosince 1805 mezi vesnicemi Telnice a Tvarožná nedaleko Slavkova u Brna. Francouzská armáda v čele s císařem Napoleonem v ní drtivě porazila vojsko III. koalice, kterou zastupovali vojáci Ruského impéria v čele s carem Alexandrem I. a generálem M. I. Kutuzovem a oddíly Rakouského císařství pod vrchním velením císaře Františka I. Střetnutí u Slavkova je jednou z nejznámějších bitev, které se kdy uskutečnily na území Moravy. Napoleonovo vítězství nejenže rozbilo svazek koalice, ale mělo také vliv na uspořádání státních celků v celé tehdejší střední Evropě.

Rekonstrukce samotné bitvy se uskuteční na bojišti pod Santonem u obce Tvarožná v sobotu od 14 hodin. Bitvy se zúčastní na 1000 vojáků v dobových uniformách, jezdectvo se 60 koňmi a na 15 děl. Tématem letošní bitevní ukázky je boj na vrcholu Prateckého kopce. Rekonstrukci bitvy pořádá na rozdíl od vzpomínkových slavností ve Slavkově a nezávisle na městě Slavkov společenství Projekt Austerlitz.

Páteční progam

Slavkovské zámecké komnaty zabydlí vojáci a šlechta již v pátek. Večer před bitvou se totiž sejdou na empírovém bálu, aby vtáhli návštěvníky co nejvíce do atmosféry roku 1805. Potemnělé nádvoří osvítí louče vojáků, kteří spolu se Slavkovany přivítají ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I. Panovníci spolu podepíší alianční pakt se všemi formálními náležitostmi. Vítání bude spojeno i s krátkou lidovou veselicí, do které se mohou zapojit všichni přihlížející. A pozor! Dámy tak může k tanci vyzvat sám panovník! „V loňském roce se v rytmu valčíku pohybovaly stovky párů a nádvoří se tak stalo obřím tanečním parketem,“ řekla Blesku ředitelka zámku Slavkov – Austerlitz Eva Oubělická.

Co lze v sobotu vidět a zažít na vlastní kůži?

Císařské kohouty (11:00, park)

Dramatizace slavných empírových duelů z časů napoleonských válek. Souboje pro čest pluku, šátek krásné dámy z arogance, lásky i žárlivosti na kordy, pistole a šavle v duchu doby humorně i vážně předvedou profesionální šermíři skupiny Exulis. Do děje se mohou zapojit i vybraní diváci v rolích sekundantů „na pistole“.

Menuet (12:00)

Komponovaný program s ukázkou a výukou dobových tanců. I zde se může aktivně zapojit obecenstvo. Scénka vyvrcholí výzvou na souboj a duelem mezi důstojníky a civilisty.

Polní šermírnu (13:00, park)

Komentované šermířské exhibice s ukázkami šermířských technik a duelů. Vojáci se střetnou šavlemi proti šavlím, kordy proti kordům a ukážou i techniku šermu šavlemi proti kordům. Některé výpady si budou moci pod vedením šermířů zkusit i diváci.

Empírovou hru La Castilles (17:00)

Zajímavou hru podobnou pétanque si mohou návštěvníci zahrát zdarma. Ve středověké španělské hře musejí najít tu správnou strategii.

Program vzpomínkových akcí ve Slavkově

Pátek

17:00 – Obsazení města spojeneckou armádou (Palackého náměstí)

20:00 – Příjezd rakouského císaře a ruského cara

20:30 – Zámecký bál a speciální noční prohlídky zámku

Sobota

9:00–2:.00 - Předvánoční jarmark v centru města

10:00 – Zahájení programu před radnicí           

10:00–16:00 – Tenkrát ve Slavkově – ukázky vojenského výcviku a bitevních střetů

10:00–16:00 – Napoleonské kostýmované prohlídky zámku

18:00–18:45 – Bitevní ukázka obsazení radnice armádou

20:00 – Defilé vojáků městem a Napoleonova noc – závěrečný ohňostroj

Fotogalerie
14 fotografií