Zároveň je vášnivým sběratelem historických předmětů. „Ve sbírce mám i jeden ze sedmi klobouků císaře,“ prozradil Blesku majitel kliniky zaměřující se na léčení pracovních chorob. Historie spojená s Napoleonem se Colly osobně dotýká. Jeho předek v řadách italských pluků padl v krvavé řeži v prosinci 1805 u Slavkova při obraně sokolnického zámku.

Roberto alias Bonaparte si oblíbil jižní Moravu

„Roberto vystupuje v této roli i při akcích na Elbě, coby Napoleon se předvedl u Znojma. Má rád jižní Moravu a zdejší vína. Role Napoleona pro něj znamená hobby i poctu coby znalce historie,“ vysvětluje Ivan Vystrčil ze spolku Acaballado.

Při letošní vzpomínce na Napoleonův příjezd a pobyt v Brně si Colla prošel město, přijal od měšťanů symbolický klíč od Brna a zastavil se i na videomappingu. Tuto stále žádanější propagaci historie formou vizuálního promítáním na fasády budov si pochvaloval. „Magnifique!“ řekl a odešel po svých. Kočár i koně ponechal stylově před branami města.

Videomapping, atraktivní přiblížení historie

Pod povedeným vizuálním zážitkem na fasádě někdejšího Místodržitelského paláce, který sledovaly v deštivém podvečeru stovky Brňanů, je lvím dílem podepsáno studio Televizní tvorba Brno. „V poslední době zájem radnic, firem i organizací o videomapping vzrůstá. Jde o atraktivní způsob zviditelnění historických výročí a událostí. Samozřejmě je za tím hodně práce, příprava zabere týdny i měsíce,“ podotkl ředitel studia Jan Ondráček.    

Videomapping  má určitý příběh s hlavním cílem zcela uchvátit diváka. „V tomto konkrétním případě provází dějinami Místodržitelksého paláce a města Brna v historických souvislostech. Projekcí se snaží vzdát hold tomuto nádhernému městu, zprostředkovat v přehledné formě místním obyvatelům pohled na napoleonské války a rok 1805,“ dodal Ondráček.

Fotogalerie
7 fotografií

Přečtěte si i o bitvě u Lipska, která vedla k Napoleonovu vyhnanství na Elbě ZDE