Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velký test Blesku sýru cottage: Dieta v kelímku lepší než maso? Tipy na recepty

Autor: bau - 
12. dubna 2018
13:57

Jak by měl vypadat správný cottage sýr? Zrnka sýru by rozhodně neměla »plavat « ve smetaně, ale jen v jejím malém množství. Alespoň tak se vyráběl před čtyřmi stoletími. Drží se toho ale dnešní výrobci? To se dočtete už v zítřejším testu Blesku! 

První zmínka o cottage sýru jakožto zrnkovitém sýru v husté nakyslé smetaně se objevuje na počátku 17. století. Tehdy se vyráběl ze zkyslého neošetřeného mléka, které zbylo po výrobě másla, na farmách na anglickém venkově (odtud název »cottage«, což v angličtině znamená chalupa).

Z venkovských chalup se pak dostal i na urozené stoly a rozšířil se i za oceán. Dokonce během první světové války vybízela americká vláda občany, aby jako alternativu k masu konzumovali cottage sýr.

VELKÝ TEST COTTAGE SÝRŮ NAJDETE UŽ V PÁTEČNÍM BLESKU. 

Dieta v kelímku

Cottage sýr stejně jako jiné mléčné produkty obsahuje vápník. Kromě něj má ale i lehce stravitelné bílkoviny, a navíc rychle zasytí a zažene hlad na dlouhou dobu. Je i málo kalorický, protože obsahuje okolo 5 % tuku, což vítají především ti, kteří se snaží zhubnout.

Naslano i nasladko

Nejčastěji se cottage sýr maže na pečivo, ale může se i dochucovat bylinkami, křenem nebo česnekem. Také se přidává do salátů nebo ke grilovanému masu. Dokonce se jí i nasladko – třeba s marmeládou, medem nebo ovocem.

JAK V TESTU BLESKU DOPADLY DALŠÍ POTRAVINY? MRAŽENÝ ŠPENÁT PLNÝ PESTICIDŮ, MASNÉ VÝROBKY BEZ MASA, OVOCNÉ BEZ OVOCE. JAK NÁS ŠIDÍ VÝROBCI, NAJDTE ZDE >>>

Zobrazit celou diskusi