Velký test Blesku sýru cottage: Dieta v kelímku lepší než maso? Tipy na recepty
Jak by měl vypadat správný cottage sýr? Zrnka sýru by rozhodně neměla »plavat « ve smetaně, ale jen v jejím malém množství. Alespoň tak se vyráběl před čtyřmi stoletími. Drží se toho ale dnešní výrobci? To se dočtete už v zítřejším testu Blesku!
První zmínka o cottage sýru jakožto zrnkovitém sýru v husté nakyslé smetaně se objevuje na počátku 17. století. Tehdy se vyráběl ze zkyslého neošetřeného mléka, které zbylo po výrobě másla, na farmách na anglickém venkově (odtud název »cottage«, což v angličtině znamená chalupa).
Z venkovských chalup se pak dostal i na urozené stoly a rozšířil se i za oceán. Dokonce během první světové války vybízela americká vláda občany, aby jako alternativu k masu konzumovali cottage sýr.
VELKÝ TEST COTTAGE SÝRŮ NAJDETE UŽ V PÁTEČNÍM BLESKU.
Dieta v kelímku
Cottage sýr stejně jako jiné mléčné produkty obsahuje vápník. Kromě něj má ale i lehce stravitelné bílkoviny, a navíc rychle zasytí a zažene hlad na dlouhou dobu. Je i málo kalorický, protože obsahuje okolo 5 % tuku, což vítají především ti, kteří se snaží zhubnout.
Naslano i nasladko
Nejčastěji se cottage sýr maže na pečivo, ale může se i dochucovat bylinkami, křenem nebo česnekem. Také se přidává do salátů nebo ke grilovanému masu. Dokonce se jí i nasladko – třeba s marmeládou, medem nebo ovocem.