Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obce mají po 6 letech šanci vyměnit ředitele škol. Těm vadí, že klidně i bezdůvodně

Autor: Matěj Hynek - 
20. května 2018
05:00

Města i kraje nespokojené s podobou některých svých škol mají letos vzácnou příležitost, jak s tím něco udělat. Po šesti letech totiž končí funkční období části ředitelů, kteří nastoupili těsně po přijetí nového školského zákona. Pokud případný konkurz příslušné orgány nevypíší včas, zůstane ředitel ve funkci dalších šest let. Ředitelé ale poukazují na to, že kolem vypisování konkurzů chybí jasně nastavená pravidla.

„Na konci každého období ředitel musí čekat, jestli na jeho místo bude vypsán konkurz, nebo ne. Tam je podle mě obrovský problém,“ vysvětluje Ondřej Lněnička, ředitel základní školy profesora Švejcara v Praze. Podle něj chybí jednotný systém, na základě kterého by měl být hodnocen. Zřizovatel tak konkurz může vyhlásit, i pokud ředitel svou práci odvádí tak, jak má.

„Nejsou jednotlivá pravidla, chybí jednotný postup pro zřizovatele, kdy konkurz vyhlásit a kdy ne,“ pokračuje ve své kritice Lněnička. Poukazuje na to, že zřizovatel školy nemusí vysvětlovat, proč konkurz vypsal. „Tím se ztrácí relevance informací o tom, jak jednotliví ředitelé pracují,“ dodává.

Vypsání konkurzu může nařídit i školská inspekce

Zřizovateli navíc může vypsání konkurzu nařídit i Česká školská inspekce (ČŠI). Pro tu jde ovšem o novou věc. Funkční období ředitelů totiž zavedl školský zákon před šesti lety. Letos v létě tak uběhne funkční období prvním z nich. „Celkově bylo Českou školní inspekcí dosud podáno 22 návrhů,“ upřesňuje, jak často novou možnost ČŠI využila, náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

„Zákon nestanovuje České školní inspekci povinnost definovat kritéria pro návrh vyhlášení konkurzu,“ dodává Andrys. ČŠI se tak rozhoduje na základě své dlouhodobé kontrolní činnosti. Z té dostávají zprávy všichni, kterých se týká.

„K návrhu na vyhlášení konkurzu ČŠI přistupuje v případě, jsou-li zjištěny závažné chyby s významným dopadem do kvality vzdělávání, zpravidla v kombinaci s nepřijímáním opatření ke zjištěním či opakovaném neřešení problémů, na něž inspekce poukázala,“ vysvětluje náměstek ústředního školního inspektora, kdy může ČŠI jednat.

Ředitel: Inspektoři přijdou na školu třeba jen jednou

„Česká školská inspekce se ve své kontrolní činnosti dostane na školu jednou za pět až sedm let,“ upozorňuje ovšem Lněnička. Poukazuje na to, že to odpovídá v podstatě jednomu funkčnímu období ředitele. „Je otázka, zda ČŠI má opravdu relevantní data daného ředitele v dané škole, když školu vidí jednou za jeho funkční období,“ podotýká.

„Druhým problémem v souvislosti s ČŠI je, že musí reagovat na výzvy od rodičů, od zřizovatele. Potom ale znovu vyvstává otázka, z jakých výstupů ho hodnotí,“ upozorňuje Lněnička. Znovu se tak podle něj objevuje problém, že chybí normy pro práci ředitele.

Pedagogická komora: ČŠI někdy jedná zbrkle

Na to, že ČŠI nemusí svůj návrh na konkurz zdůvodňovat, poukázal i Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora. „Máme signály, že tak někdy činí bezdůvodně,“ přidává Sárközi. Jedinou možností ředitelů, jak se dozvědět více o návrhu vypsání konkurzu, je tak podle něj využití zákona o svobodném přístupu k informacím.

Poukázal rovněž na případ z poloviny února, který se odehrál v Mostě. ČŠI na tamní základní škole doporučila vypsání konkurzu na obsazení místa ředitelky. Z informací, které si následně učitelé vyžádali, vyplývá, že ČŠI své rozhodnutí založila na zjištění inspekce z léta 2017 a jedné stížnosti na postup školy při šetření šikany z jara téhož roku.

Přitom proti závěrům ČŠI v případu vyšetřování šikany se ohradil i vedoucí odboru školství kultury a sportu města Mostu Tomáš Brzek. Ten se v oficiálním vyjádření, které obdržela i ČŠI, pozastavoval nad tím, že škola oznámení o šikaně obdržela 5. dubna minulého roku a mimořádná kontrola do školy dorazila pouhé čtyři pracovní dny poté. Následně vedení školy vytkla pomalý postup v řešení šikany.

Chybí standard hodnocení ředitelů

Sárközi následně upozornil na to, že někteří ředitelé poukazovali na neprofesionální postup inspektorů, aby následně zjistili, že ten samý inspektor byl následně vybrán do konkurzní komise. „ČŠI by měla mít systém zpětné vazby, aby její vedení dostalo včas informace, pokud se některý z jeho zaměstnanců chová neprofesionálně,“ dodává k tomu.

„Otázkou je, jak ta zjištění z kontrol obstojí, pokud nemáme žádný standard, o který bychom se mohli opřít,“ dodává k tomu za ředitele Lněnička.

„Z různých částí republiky slýchám různé věci. Ať jde o politické hry, o vstupování zřizovatelů i o další vlivy,“ poukazuje Lněnička, že konkurzy na ředitelská místa mohou mít i jiné důvody než směřování školy. V první řadě by se podle něj ale měla sjednotit pravidla.

„To znamená, aby například každý ředitel věděl, že ho po šesti letech bude čekat rekonkurz,“ vysvětluje. Ředitelé by se na to tak měli šanci dostatečně připravit. Lněnička dodal, že v takovém případě by očekával, že zřizovatelé ředitelům dopředu řeknou, jaké konkrétní body budou v jeho práci v průběhu funkčního období sledovat.

„Pokud ale zřizovatel na konci funkčních období dělá plošné rekonkurzy jenom proto, aby se zbavil jednoho nebo dvou špatných ředitelů, tak mi to přijde špatně,“ podotkl Lněnička s tím, že do systému, který se letos uplatnil poprvé, je podle něj třeba vnést větší transparentnost.

kurna1 ( 20. května 2018 11:44 )

Ředitelé si bohužel myslí, že ta místa mají nadosmrti a takto se taky chovají. Nekoukají na ostatní, jen si hrajou na svém písečku a kolem nich pár vyvolených, které mu nosí tašku. A tak to vypadá v tom našem školství

ivoadler ( 20. května 2018 10:16 )

Pravidla sem, pravidla tam, stejně nakonec rozhodne, jak se pan preceptor zalíbil. Jinak samozřejmě jmenování by mělo být vždycky na dobu určitou. Bez výjimky u všech jmenovaných funkcí.

Zobrazit celou diskusi