Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Klause ml. v boji proti povinné školce dvouletých dětí podpořil ministr. Proč?

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. března 2018
06:30

Ministr školství Robert Plaga (ANO) se v rozhovoru pro Blesk Zprávy pozastavil nad povinností školek přijímat od roku 2020 dvouleté děti. A také nad revizí inkluze nebo vzdělaností českých školáků ohledně toho, co se u nás dělo po roce 1945. V řadě těchto oblastí vidí nedostatky. A ve sporu o dvouleté děti a školky se přiklonil spíše na stranu Václava Klause ml. (ODS) než exministryně Kateřiny Valachové (ČSSD).

Mezi exministryní Kateřinou Valachovou (ČSSD) a šéfem školského výboru ve Sněmovně Václavem Klausem mladším (ODS) se rozhořel spor o to, zda mají mít školky povinnost přijímat dvouleté děti. A jestli vůbec tak malé děti do školek patří.

„Už dnes bez toho, že v zákoně je ta povinnost zajistit místa od dvou let věku, tak cirka 45 tisíc dětí mladších tří let školky navštěvuje,“ upozornil ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO). Vše tak probíhá i bez toho, aby byla zákonem daná povinnost, podtrhl.

Děti plošně od dvou let ve školce? Nákladné a neefektivní

„Co se týká povinnosti, aby od roku 2020 všude byly vytvořeny kapacity pro dvouleté děti, tak tam jsem toho názoru, že takto plošně to nastavovat není úplně šťastné,“ míní Plaga. Pokud k tomu skutečně takto plošně dojde, musí být zajištěny větší investice ze strany státu právě do školek.

Vše je v první řadě o chybějících penězích, jak snad všechno ve školství. „Dovedu si to představit, ale sám preferuji spíše variantu měkčí pro jednotlivé zřizovatele. A aby tam nebyla ta striktní spádovost,“ řekl Plaga Blesk Zprávám.

Objevily se přitom snahy o to platné nařízení zrušit. Konec povinnosti, kterou prosadila právě Valachová, navrhli poslanci ODS v čele s Klausem ml.

„Politici typu Klause jr. jdou na věc politicky, takzvaně od lesa. Chtějí zrušit garanci míst pro děti mladší tří let od roku 2020. Já naopak souhlasím s vámi, kteří říkají – problém je přece úplně někde jinde. Totiž v podmínkách, které mateřským školám vytváříme k jejich práci,“ uvedla Valachová. Současné nařízení by ponechala, zrušení podle ní nezmění situaci v českých školkách „ani o milimetr“.

Návrh Klause ml. však podpořil i senátní výbor. A podpora se rýsuje i u ministra Plagy, který má plošný příkaz pro školky za nákladný a ne příliš efektivní. Loni přitom začala platit i povinnost předškolního vzdělávání dětí od pěti let. ODS chce zrušit i tu, tady je Plaga naopak proti a chce nejprve zjistit, jak se novinka osvědčila v praxi.

Ministr slibuje revizi inkluze

Další novinkou, která byla zavedena, je inkluzivní vzdělávání. Plaga od nástupu do úřadu slibuje její finanční revizi. „Každý systém si žádá revizi,“ upozornil. Zabývá se mj. administrativní náročností nového systému. „To v té debatě trošinku zapadá a administrativní náročnost na úrovni pedagogicko psychologických poraden a ředitelů škol je poměrně vysoká. Tam je potřeba těm školám významně odlevit,“ zmínil.

Ministr upozornil na to, že v systému mají a do budoucna musí mít místo i speciální školy. „Byla to jedna z těch ožehavých otázech předchozího období,“ připomněl. I podpora a financování speciálních škol je podle něj věcí, na kterou je potřeba se zaměřit více.

Znají čeští žáci dost z dějin po roce 1945?

V roce 2018 si připomínáme řadu výročí, naposledy výročí komunistického převratu z února 1948, od kterého uplynulo 70 let. A v rozhovoru s ministrem školství tak i řeč na to, jestli pokročilejší žáky na základních či středních školách seznamuje české školství dostatečně s dějinami 20. století. Zvláště vším, co se odehrálo po roce 1945. 

„Nemám tvrdá data, abych řekl: Tolik procent žáků nemá dostatečné povědomí o té problematice (...) Ve výuce by tyto otázky měly být probrány, ale jestli je dostatečný čas věnován učiteli probrání moderních dějin? Je otázkou, jestli chtějí učit, ale jenom to nestíhají, protože té látky, kterou musí probrat, je mnoho, a nebo jestli se některým tématům vyhýbají,“ řekl Blesk Zprávám Plaga.

Momentálně běží proces revize Rámcových vzdělávacích plánů a zadáním je redukce objemu látky a lepší zacílení, upozornil ministr. Resort chce zapojit více paměťové instituce do výuky. Ohledně toho, zda by pomohl samotný předmět například dějiny 20. století, Plaga zmínil: „To je zajímavá otázka, já si myslím, že to není o tom předmětu jako takovém, ale já bych si myslel spíš, že by to mělo procházet horizontálně a že to není dějepisný předmět, ale je to součástí občanské výchovy jako takové. Nemyslím, že by to vyřešil předmět.“

Jsme akčnější, tvrdí Plaga o jednobarevné vládě ANO

V závěru rozhovoru pak přišla řeč i na to, jak se Plagovi, někdejšímu náměstkovi ministra pro oblast vysokých škol, pracuje v menšinové vládě. A jak se mu zvykalo na komunikaci s Andrejem Babišem (ANO), který naordinoval ministrům vládní jednání nezvykle od 6:30. „Ranní starty mně osobně moc nevadí, já jsem ranní ptáče,“ odpověděl s úsměvem.

Menšinová vláda je podle ministra výrazně akčnější a komplexnější při řešení problémů. „Musím říct, že to, co tam opravdu není, jsou nějaké mezistranické půtky. Když je nějaký problém a potřebujeme něco řešit s jednotlivými ministry, tak mohu říct, že se to řeší velmi rychle, velmi operativně, bez nějakého toho, kdo slízne tu smetanu, za nějaké to, že to někde na tiskové konferenci řekne nebo zveřejní na Twitteru,“ prohlásil Plaga. On sám se však prý nyní nezabývá myšlenkou, jak dopadnou jednání o koalici a nové vládě a jaká je jeho budoucnost. Vrátit by se mohl případně patrně i na pozici náměstka. 

Gemmy ( 15. března 2018 05:57 )

Když vidím tu valachovou, tak se mi chce plakat,čí to je " potomek"?!!!! Jí by svědčilo uklízet záchody!!!Děti do tří let mají být v rodině, matkám přidat na mateřské dovolené,nemakačenka ať se o své potomstvo starají sami. Je jich jako psů, jsou drzí,chovají se arogantně pro stát jsou zátěží, a pro lidi postrachem!!Do všeho zasahuje zkurvená politika!

hejhej ( 6. března 2018 17:40 )

Nejhloupější ministryně školství Valachová vymyslela kraviny. Dvouleté dítě do školky nepatří. To ta slepice zařídila k vůli cikánským dětem, jejich matky rodí každý rok a nestačí na výchovu, výživu - na nic, tak aby se zase postaral stát. Každá rodina si pořizuje děti, aby je uživila a zajistila patřičné vzdělání , mimo nepřízpusobivých. Učitelky ve školkách nejsou od toho, aby učily 2leté děti jíst, utírat si zadek ( ev. vyměňovat pleny) apod. Učitelka je od slova učiti - praštěná Valachová !!!!! S novým ministrem a podprou p.Klause ml. se snad podaří tuto debilitu zrušit.

anka ( 6. března 2018 15:32 )

Zeny by mely mit moznost vyberu ...

olympic ( 6. března 2018 11:34 )

Spíš jsem myslel, že ty hlavy, které ve zdravotnictví pracovaly, byly dobře vyškoleny na fakultách. Pochopitelně máš pravdu, že vývoj nových přístrojů a metod se nás moc netýkal. Teď ty přístroje máme, ale mnohde chybí kvalitní obsluha, která vyhodnotí údaje. Tu relaci v TV o roku 1948 jsem viděl a hlava mi to nebrala. Strašný! Systém školství nechápu. Ale to by bylo na delší debatu. I o tom zdravotnictví. Napsal jsem hlavní myšlenku, ale věc je, pochopitelně, složitější. Za svým názorem, že jsme byli v medicíně i ve školství dobří, si ale stojím. Určitě v porovnání se znalostmi současných absolventů na tom byla naše generace lépe. Ale je to i o celkovém přístupu, asistenti na vysokých školách nejsou na plný úvazek, ale učí až po své práci. Na druhou stranu kdo chce, tak si informace najde na netu. Výuka mateřštiny je taktéž tragická.

borka30 ( 6. března 2018 11:13 )

Dvouleté dítě nepatří do mateřské školky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa