Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Mafián“ z Kuciakova článku s láskou k Ferrari: Obchody s poslancem Fica

Autor: Darina Jíchová - 
19. března 2018
13:15

Muž, o kterém se ve svém článku zmiňoval i zavražděný novinář Ján Kuciak (†27), zřejmě patnáct let podnikal s člověkem z okolí premiéra v demisi Roberta Fica. Podnikatel italského původu Diego Roda (62) měl za obchodního partnera poslance Smeru-SD Jaroslava Sukeľa, manžela někdejší vedoucí daňového úřadu ve Vranové nad Topľou Lýdie Sukeľové. Sukeľová na úřadu stále pracuje, nyní jako vedoucí daňové kontroly. Roda byl opakovaně vyšetřován kvůli daňovým podnikům. Toto jsou poslední zjištění investigativního týmu, který pokračuje v Kuciakově práci.

Finanční správa začala prošetřovat, zda v případě Sukeľové nemohl nastat nějaký konflikt zájmů nebo zda mohla mít přímo vliv na nějakou kontrolu daní ve firmách Rodovců. Roda je tchán Antonina Vadaly (42), ten se oženil s jeho dcerou Elisabettou.

Italové mají Roda za člena mafie

Italští novináři považují Roda za člena ’Ndranghety, Kuciak zase označil Vadalu jako přímou spojku mezi kalábrijskou mafií a slovenskou politikou. Roda obvinění odmítá a chce novináře žalovat. Byl však mezi sedmi lidmi zadrženými během policejní akce po Kuciakově vraždě. Policisté však Rodu záhy propustili, na Slovensku muž proslul láskou k luxusu a svou zálibou ve vozech značky Ferrari.

Roda přišel na Slovensko v 90. letech a usadil se na východu země. Začal skupovat zemědělská družstva a v roce 2000 spolu se Sukeľem založil firmu Argo Košarovce. Společně podnikali patnáct let a v roce 2015 společnost prodali. Sukeľ je zároveň poslancem v místním zastupitelstvu v Košarovcích za stranu Smer-SD.

Sukeľová se brání: O ničem nevím 

Na otázku, zda se Sukeľ s manželkou a zároveň šéfkou daňového úřadu bavili o Rodových problémech, odpověděl Sukeľ deníku SME. „Ne, v žádném případě, o takových věcech se doma nebavíme,“ řekl novinářům. Stejně reagovala Sukeľová. „Pracovní věci, které se týkaly jejich společnosti, jsme doma s manželem neřešili,“ dodala také, že Roda není jejich rodinným přítelem. „Nikdy u nás nebyl ani na návštěvě.“

Sukeľová rovněž uvedla, že si není vědoma toho, že by Rodu opakovaně vyšetřovali z daňových podvodů a dvacetkrát využil účinnou lítost, a vyhnul se tak soudu. „O tom nevím a ani mě to nezajímá,“ prohlásila Sukeľová.

Video  Rozhovor s podnikatelem Vadalou: Odmítá obvinění, věří ve vyšetření Kuciakovy vraždy.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Vše o vraždě novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pulsar ( 19. března 2018 15:50 )

Rozbehni sa oproti stene, mozno ti to pomoze Ovar je ovar a ***elbovci su ***lebovci. Na plaz!

marais ( 19. března 2018 15:00 )

Když někdo úspěšně podniká 15 let, tak mu to snad vynese na Ferrari či vilu, nemyslíte? A obchody s poslancem jsou zakázané? To by Babiš v ČR nemohl být v PS ani minutu.

pulsar ( 19. března 2018 14:51 )

FICO DO BASY!!!

pulsar ( 19. března 2018 14:26 )

Smer, ktorym sa ubera Cesko nie je dobry, Ovar so slovenskym estebakom si podchytia vsetky zlozky v state a budu beztrestne vystrajat rovnako ako SMER na Slovensku. Pozor na to! Demokracie je krehka vec a zasluzi si ju len ten, ktory o nu bojuje.

pulsar ( 19. března 2018 14:23 )

Si chory clovek, vyhladaj odbornu pomoc.

Zobrazit celou diskusi