Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Od Iráku až po Prahu: Křesťané po celém světě slaví Vánoce, podívejte se

Autor: ČTK, bud - 
24. prosince 2017
16:37

Lidé dnes po celém světě tradičně slaví Vánoce. Procesím si kolem poledne jako obvykle připomenuly významný svátek tisíce křesťanů v místě Ježíšova narození v Betlémě na Západním břehu Jordánu. Vánoční mši pak večer odslouží papež František v chrámu svatého Petra ve Vatikánu.

Pro Františka jsou to letos už páté Vánoce v čele římskokatolické církve. Kromě mše konané na Štědrý den ve 21:30 SEČ ho čeká také tradiční poselství Městu a světu, které z balkonu baziliky svatého Petra pronese u příležitosti svátku Narození Páně v poledne na Boží hod vánoční, tedy v pondělí.

Půlnoční mše ve stovkách kostelů

V mnoha českých kostelech se budou dnes jako vždy sloužit půlnoční bohoslužby. Tradičně se bude konat i v katedrále svatého Víta na Pražském hradě pod vedením kardinála Dominika Duky. Nejen v hlavním městě si ale lidé mohou vybrat z dalších stovek kostelů, kde se půlnoční bude sloužit.

Štědrým dnem začínají vánoční svátky. Den spojený se zdobením stromečku, rozdáváním dárků, slavnostní atmosférou v rodinách, rozjímáním i soucitem s blízkými ale podle křesťanské tradice není ještě součástí Vánoc. Je vyvrcholením adventu, doby ztišení, soustředění a těšení se.

Novodobé tradice

Většinová společnost si původní křesťanský obsah Vánoc přetransformovala. Pro řadu rodin je dnešek časem volna, setkání s přáteli, klidné procházky, ale současně také připomínkou tradic, i když relativně novodobých, spojených se zdobením stromečku, zapalováním františků a svíček, posledního balení dárků a přípravou sváteční večeře.

Podívejte se, jak svět dnes oslavuje Štědrý den:

Video  Rybí polévka byla jako každoročně zcela zdarma. A tak bylo na Václaváku a Staromáku plno dychtivců tradičního štědrovečerního vývaru.  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

fistron ( 24. prosince 2017 18:42 )

A v Iráku jich zbylo kolik?

Zobrazit celou diskusi