Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Mladší z bratrů bývá gay, zjistila studie. Může za to protein v ženském těle

Autor: Mii - 
17. prosince 2017
18:35

Muži, kteří se narodí do rodiny se starším bratrem, budou s větší pravděpodobností gayem. Vědci tento vztah vypozorovali už dříve. Nedokázali ho vysvětlit. Výzkum kanadských psychologů ale odpověď naznačuje a slibuje, že přišel s prvním jasným důvodem, proč k homosexualitě dochází. Vše podle nich začíná v břiše matky.

Výzkum byl zveřejněn v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). Vědci tvrdí, že pokud se jej podaří jiné skupině výzkumníků zopakovat, lidstvo dostane první pořádnou odpověď, z jakého že důvodu se homosexualita vyskytuje.

Sexuální orientaci rozhoduje mnoho faktorů. Jeden konkrétní faktor, který vědci zkoumali, se týká vývoje v děloze. Fenomén souvisí s proteinem, který se pojí s mužským chromozomem Y (ženy jej nemají) a který je důležitý pro vývoj mužského mozku.

Podle vědců je možné, že když žena poprvé otěhotní a je to kluk, tento protein spojený s chromozomem Y se ženě dostane do krevního oběhu. Ženské tělo jej vyhodnotí jako cizí substanci, začne reagovat imunitní systém a tělo si vytvoří protilátky. Pokud se těchto protilátek vytvoří hodně, žena znovu otěhotní a opět je to kluk, tyto protilátky dokážou projít placentou až do mozku mužského zárodku.

„To dokáže změnit vývoj mozku zárodku a eventuálně ovlivnit, jaké pohlaví bude muže v budoucnu přitahovat,“ píše ve studii Anthony Bogaert, kanadský psycholog z univerzity Brock.

S každým bratrem šance roste

Dřívější studie ukázaly, že čím více starších bratrů muž má, tím je větší šance, že jej budou přitahovat muži. Studie z roku 2006 dokonce uvádí, že se s každým bratrem se šance zvedá o třetinu. Nikdo ovšem tehdy nevěděl, proč tomu tak je.

Bogaert a jeho kolegové zkoumali skupinu 141 žen a 12 mužů ve věku mezi 18 a 80 lety. U žen našli mnohem větší koncentraci protilátek k proteinu nazvanému NLGN4Y. Největší koncentraci měly právě ženy s dvěma a více syny, kdy nejmladší byl gay.

Tým vědců tento fenomén zkoumal více než 20 let. Vyskytuje se ve většině kultur a věc platí, i když je nejmladší syn vychováván odděleně od svých bratrů. U adopce ne. Pravděpodobnost je tedy daná biologicky a souvisí s prenatálním vývojem.

Protilátky nevysvětlují všechno

Podle psychologa J. Michaela Bailyho z northwesternské univerzity je výzkum důležitý. „Rozhodně má velký význam a budoucí snahy vědců by se měly ubírat tímto směrem,“ řekl psycholog pro kanál CNN. Sám v posledních měsících zkoumal, jaké změny DNA se u gayů vyskytují nejčastěji. „Moje studie jen řeší, že naše geny se sexuální orientací určitým způsobem souvisí. Tento výzkum navíc ukazuje, že za tím může být velkou mírou prenatální vývoj,“ pokračoval psycholog.

Všichni výzkumníci se ale shodují, že nové poznatky jsou jen dalším krokem určitým směrem. Proč jsou i jedináčci gayové, proč existuje bisexualita nebo proč jsou i ženy s homosexuální orientací, výzkum nevysvětluje.

Metuzalem ( 18. prosince 2017 14:00 )

Tedy větší blbost jsem dávno nečetl! Jsem ze čtyř bratrů, ani jeden není gay!

Franta Dolf ( 17. prosince 2017 22:20 )

 Tak konečně se vysvětlila Jurečkova orientace

edifanbasten ( 17. prosince 2017 19:53 )

Netlučte nám tady klíny do hlavy!! Je to sexuální zvrácenost, stejně jako pedofile či další nepřirozené sexuální úchylky. Obrázek je přímo odporný až se mi dělá špatně.

vfberan ( 17. prosince 2017 19:22 )

Hnus, hnus a hnus. To už se Vám nechce zvracet jen u toho ilustračního obrázku. Děti?????? Těm zrůdám??????? Aby je znásilňovali??????? k pozvracení, jen text. Homosexualitu mimo zákon, kolem dětí se ani nemihnout. A protože tito úchyláci jsou miláčci TOP 09, ekoteroristů - zelených, pirátů, EU a jiných vítačů a uznávačů sodomie - odeslat k jejich míláčůkm k ISS tam je shodí z baráku na beton.

vfberan ( 17. prosince 2017 19:16 )

Hnus, hnus a hnus. To už se Vám nechce zvracet jen u toho ilustračního obrázku. Děti?????? Těm zrůdám??????? Aby je znásilňovali??????? k pozvracení, jen text. Homosexualitu mimo zákon, kolem dětí se ani nemihnout. A protoženti

Zobrazit celou diskusi