Sůl není asi vůbec špatná, překvapili vědci. Dá se po ní i hubnout

Autor: Mii - 
12. 5. 2017
20:00

Soli by lidé neměli konzumovat velké množství, jinak jim hrozí vážné zdravotní problémy. Aspoň to dosud tvrdili odborníci, podle kterých vyvolává sůl i žízeň. Realita ale nakonec může být odlišná. Studie provedená na ruských kosmonautech a myších ukázala, že místo žízně způsobuje hlad a eventuálně může vést i k hubnutí.

Bary mají vždy velké zásoby oříšků i dalších slaných pochutin a důvod pro to mají jednoduchý. Sůl vyvolává žízeň, což je pro podobný podnik žádoucí stav. Stejně tak i laici vědí, že konzumace velkého množství soli může způsobit závažné srdeční problémy. Aktuálním trendem tak je snižovat množství soli v potravě.

Nová studie specialisty na ledviny doktora Jense Titze, o které informuje list The New York Times, ale naznačuje, že by měl být tento přístup k soli přehodnocen. Nejrozšířenější ochucovadlo totiž nakonec ve větších dávkách vůbec nemusí být špatné.

Titze efekt soli nejdříve zkoumal na ruských kosmonautech, které držel v izolaci v rámci simulace cestování vesmírem. Když konzumovali větší množství soli, nedostali žízeň, naopak dostali hlad. Doktor následně vliv soli zkoumal i na laboratorních myších a získal stejné výsledky.

Záhadné vlivy soli

Výzkum probíhal tak, že každý kosmonaut dostával různé množství soli do svého jídla a následně vyplnil dotazník, jak se po jídle cítí. Také jim bylo měřeno, kolik tekutin přijímali a kolik moči vyprodukovali.

Výsledek byl překvapující. S přibývající solí kosmonauti měli potřebu pít méně vody a objem jejich moči se zvýšil. „Nedá se to vysvětlit jinak, než že sůl způsobila, že tělo vyprodukovalo při velmi slané dietě více vody,“ vysvětloval doktor.

Dalším zjištěním bylo, že kosmonauti si stěžovali, že postupem času začali být hladovější, i když dostávali stále stejné množství jídla. Jejich tělo se naučilo pálit kalorie rychleji, což eventuálně mohlo vést až k hubnutí. Titze to přikládá zvýšené produkci hormonů glukokortikoidů, které se podílejí na řízení metabolismu a funkci imunitního systému.

A co to všechno znamená? Že zvýšená konzumace soli není zcela nebezpečná, vědci nevyloučili. Zjistili ale, že nebezpečí není tak jednoznačné a je stále mnoho věcí, kterým nerozumíme. Výsledky budou dále zkoumány. 

VIDEO: Které potraviny obsahují nadbytek soli?

Video Které potraviny obsahují nadbytek soli a pro děti se nehodí? 

Sledujte pořady Blesk Zpráv

Epicentrum S prezidentem v Lánech Ptám se, pane premiére

Redakce Blesk Zpráv pro vás každý týden od pondělí do čtvrtka připravuje pořad Epicentrum s rozhovory na aktuální témata. Kromě toho vám pravidelně přinášíme názory prezidenta Miloše Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech a zpovídáme i premiéra Andreje Babiše.

starypes ( 13. května 2017 06:47 )

Sůl nad zlato, věděla už Maruška Králová.

Zobrazit celou diskusi
Další videa