Sůl je totiž i tam, kde byste ji vůbec nečekali. Test potravin provedený iniciativou Vím, co jím, prokázal její vysoký výskyt především v průmyslově zpracovaných potravinách, například v pečivu, které jíme nejčastěji. A pozor! Nejzákeřnější je pak sladké pečivo a potraviny, které svou sladkou chutí obsah soli maskují (např. u dětí oblíbené cornflakes).
Smutné je, že i děti jsou zvyklé na slané jídlo a přijímají v něm mnohonásobně větší množství, než doporučené 1 – 2 gramy soli za den. „Pokud bychom snížili příjem soli asi na polovinu, znamenalo by to omezení výskytu mrtvice o cca 20 % a kardiovaskulárních onemocnění o asi 17 %,“ tvrdí kardioložka z IKEM profesorka Věra Adámková.
VIDEO: Které potraviny jsou kvůli nadbytku soli nevhodné pro děti?
Které potraviny obsahují nadbytek soli a pro děti se nehodí?
Hodně solíte? Tak pozor na zdraví
Kuchyňská sůl se skládá kromě chloru a dalších látek ze sodíku a právě ten je pro naše zdraví nejrizikovější. Jeho vysoký příjem velmi zatěžuje ledviny, které přestávají stíhat ho vylučovat. Sodík zůstává v krvi a zvyšuje tak krevní tlak. Může vést i k otokům končetin a ztrátě pevnosti kůže.
Další zdravotní komplikace:
● Mrtvice a infarkt
● Cukrovka
● Astma
● Rakovina žaludku
● Obezita
● Ledvinové kameny
● Osteoporóza
Sůl jako dobrý sluha
● V soli obsažený sodík je nezbytný pro přenos nervových impulzů a pro svalovou aktivitu.
● Sodík se podílí na rovnováze tekutin v těle.
● Solné koupele a moře působí pozitivně na ekzémy, lupenku, akné, pohybový aparát atd.
Víte, že...
- 75 – 80 % soli přijímáme z potravin, které si kupujeme?
- 10 – 15 % denní dávky soli použijeme při přípravě pokrmů a při dosolování?
- 10 % soli zkonzumujeme v potravinách, kde je přirozený obsah sodíku?
Jak moc slaná je bábovka, vánočka nebo olomoucké tvarůžky? Podívejte se do galerie->