Máte vysoký tlak? 7 potravin, které nám škodí!
-
Vysoký krevní tlak představuje rizikový faktor mnoha kardiovaskulárních onemocnění, která mohou zkrátit lidský život. Léčba hypertenze nespočívá jen v užívání léků, důležitá je také vhodná změna životosprávy. Víte, které potraviny krevnímu tlaku nesvědčí?
- 1.
Cukr
Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak mít normální krevní tlak, je hubnutí. Pokud se chceme zbavit nadbytečných kil, začněte s omezením jednoduchých cukrů. Ty najdeme například v čokoládách, sušenkách, bonbonech nebo slazených nápojích.
- 2.
Hranolky a slanina
Smažené hranolky nebo slanina jsou tučné potraviny s vysokým obsahem soli. Těm bychom se měli rovněž vyhnout, pokud nás trápí zvýšené hodnoty krevního tlaku.
- 3.
Plnotučné mléko
Mléko je sice bohatým zdrojem bílkovin, vápníku a vitaminu D, pokud je ale plnotučné, obsahuje rovněž velké množství nasycených tuků. „Trpíte-li hypertenzí, raději zvolte polotučnou či nízkotučnou variantu,“ doporučuje MUDr. Veronika Richterová ze serveru uLékaře.cz.
- 4.
Káva
Kofein, který je obsažen v kávě, ale také energetických nápojích, může způsobit krátkodobý vzrůst krevního tlaku. A to může mít neblahý dopad na naše zdraví. Jedinci, kteří trpí vysokým tlakem, by proto jejich konzumaci měli omezit na minimum.
- 5.
Zmražené a konzervované potraviny
Přestože si tyto potraviny kupujeme v dobré víře, že je v nich ukryta například zelenina, raději dejme přednost čerstvé variantě. Ve zmražených a konzervovaných potravinách se totiž pro udržení vyšší trvanlivosti často skrývá velké množství soli, která krevnímu tlaku neprospívá.
- 6.
Stolní sůl
Nebojme se výrazně omezit dosolování svých jídel. Existuje celá škála bylinek a koření, díky kterým nám mohou pokrmy chutnat i bez soli.
- 7.
Alkohol
Jedna sklenka vína krevní tlak nijak výrazně nezvýší, a alkohol proto nelze z tohoto hlediska přímo zakázat. Ovšem jeho nadměrná konzumace je prokazatelně spjata s nárůstem tlaku krve a mnohými dalšími zdravotními riziky.