Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Máte vysoký tlak? 7 potravin, které nám škodí!

/
  • Máte vysoký tlak? Tak pozor na tyto potraviny!
    11. srpna 2016 ● 21:53

    Vysoký krevní tlak představuje rizikový faktor mnoha kardiovaskulárních onemocnění, která mohou zkrátit lidský život. Léčba hypertenze nespočívá jen v užívání léků, důležitá je také vhodná změna životosprávy. Víte, které potraviny krevnímu tlaku nesvědčí?

  • 1.

    Cukr

    Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak mít normální krevní tlak, je hubnutí. Pokud se chceme zbavit nadbytečných kil, začněte s omezením jednoduchých cukrů. Ty najdeme například v čokoládách, sušenkách, bonbonech nebo slazených nápojích.

    Cukr
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Hranolky a slanina

    Smažené hranolky nebo slanina jsou tučné potraviny s vysokým obsahem soli. Těm bychom se měli rovněž vyhnout, pokud nás trápí zvýšené hodnoty krevního tlaku.

    Hranolky
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Plnotučné mléko

    Mléko je sice bohatým zdrojem bílkovin, vápníku a vitaminu D, pokud je ale plnotučné, obsahuje rovněž velké množství nasycených tuků. „Trpíte-li hypertenzí, raději zvolte polotučnou či nízkotučnou variantu,“ doporučuje MUDr. Veronika Richterová ze serveru uLékaře.cz.

    Mléko
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Káva

    Kofein, který je obsažen v kávě, ale také energetických nápojích, může způsobit krátkodobý vzrůst krevního tlaku. A to může mít neblahý dopad na naše zdraví. Jedinci, kteří trpí vysokým tlakem, by proto jejich konzumaci měli omezit na minimum.

    Káva
    Autor: Daniel Černovský

  • 5.

    Zmražené a konzervované potraviny

    Přestože si tyto potraviny kupujeme v dobré víře, že je v nich ukryta například zelenina, raději dejme přednost čerstvé variantě. Ve zmražených a konzervovaných potravinách se totiž pro udržení vyšší trvanlivosti často skrývá velké množství soli, která krevnímu tlaku neprospívá.

    Zmražené potraviny
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Stolní sůl

    Nebojme se výrazně omezit dosolování svých jídel. Existuje celá škála bylinek a koření, díky kterým nám mohou pokrmy chutnat i bez soli.

    Sůl
    Autor: scom, Dan Černovský

     

     

  • 7.

    Alkohol

    Jedna sklenka vína krevní tlak nijak výrazně nezvýší, a alkohol proto nelze z tohoto hlediska přímo zakázat. Ovšem jeho nadměrná konzumace je prokazatelně spjata s nárůstem tlaku krve a mnohými dalšími zdravotními riziky.

    Alkohol
    Autor: Shutterstock.com

     

    Fotogalerie
    23 fotografií

Dnešní horoskopy