Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Je Ježíšova? Krev na Turínském plátně je z umučené oběti, potvrdila analýza

Autor: Mii - 
18. července 2017
13:25

Turínské plátno obsahuje krev, která není typická pro zdravého člověka, vyplývá z analýzy odborníků z italského institutu krystalografie v Bari. Ve zkoumaném vzorku našli stopy kreatininu a ferritinu, což jsou látky, jež se objevují u lidí, kteří zažili trauma. V plátnu by tak skutečně mohl být otisk Ježíše.

Podle expertů se ve lněném plátně nachází nanočástice, které se dají přiřadit člověku, který prošel utrpením. Zdravý rozhodně nebyl. „Nalezené látky patří oběti mučení,“ potvrdil Elvio Carlino, pracovník italského institutu krystalografie v Bari. „Tyto částice měly specifickou strukturu, velikost a rozdělení,“ dodal profesor Giulio Fanti z Padovské univerzity. Oba dva svá zjištění publikovali v odborném časopise PlosOne, na který upozornil web Katolické zpravodajské agentury.

Krev podle nich obsahuje vysoké úrovně látek nazvaných kreatinin a ferritin, které jsou pozorované u lidí, kteří zažili traumatické zážitky jako třeba mučení. „Takže můžeme říct, že naše zjištění indikují, že muž v plátnu zemřel krutou smrtí,“ vysvětloval Fanti.

Nad původem se odborníci neshodnou

Turínské plátno je velké zhruba tři metry na šířku a metr na výšku. Podle křesťanů do něj byl krátce po ukřižování zabalen Ježíš, díky čemuž je na něm k vidění slabý otisk mužského těla. Pravost tohoto tvrzení ale nikdy nebyla potvrzena.

Podle některých lidí bylo plátno vytvořeno ve středověku, tudíž se jedná o podvod. Jiné analýzy ale stáří relikvie potvrzují a otisk mrtvého Ježíše nevylučují. Plátno je soustavně zkoumáno od 80. let 20. století a teprve poslední roky se objevují důkazy, že by mohlo být pravé.

„Tyhle nanočástice jednoduše nevyrobíte. A určitě ne na staletí starém kusu látky,“ popisoval univerzitní profesor. Elvio dodal, že použité techniky zkoumání jsou velmi nové, takže k podobným výsledkům ještě nikdo nemohl přijít. „K těmto zjištěním jsme mohli dojít ten díky nedávným pokrokům v elektronové mikroskopii.“ Podle něj se jedná o první studii, která řeší nanostrukturu plátna.

Na výzkumu spolupracovaly materiálový institut v Trieste, institut krystalografie v Bari a fakulta průmyslového inženýrství Padovské univerzity. Plátno se momentálně nachází v katedrále sv. Jana Křtitele v Turíně.

VIDEO: Křesťané na Filipínách si ukřižování Krista každoročně připomínají bolestí

Video  Drastická podívaná: Na Filipínách se nechali lidé na Velikonoce ukřižovat.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi