Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Honba za Ježíšovou DNA: Najdou genetici prorokovy potomky?

Autor: nka - 
18. dubna 2017
17:20

Do pátrání po Ježíšově DNA se pustili britští vědci. Doufají, že pomocí porovnávání genetické informace z dosud objevených relikvií světců dokážou identifikovat genom prorokovy rodiny a v budoucnu tak i možná najít jeho potomky. Napsal to britský deník Daily Mail. 

Genetik George Busby z univerzity v Oxfordu a teolog Joe Basile se vydali na cestu Středomořím po stopách známých relikvií.

Důležitým opěrným bodem jejich výzkumu se staly údajné kosti Jana Křtitele, nalezené archeology před sedmi lety v kostele na ostrově Svatý Ivan u bulharského pobřeží

Video: Věřící se na Velikonoce nechávají po vzoru Ježíše ukřižovat

Video  Drastická podívaná: Na Filipínách se nechali lidé na Velikonoce ukřižovat.  - Reuters
Video se připravuje ...

Jan Křtitel byl Ježíšův bratranec. Proto, pokud jsou pozůstatky opravdu jeho, bude jejich DNA částečně shodná.

Výzkumníci použijí i vzorky z Turínského plátna a Roušky z Ovieda – látek, do nichž byl podle předpokladů zakrvácený Ježíš po smrti zabalen a které tudíž jeho genetickou informaci mohou obsahovat.  

Dalším kamínkem do mozaiky mají být kosti z Jakubova osuária, 2 tisíce let staré vápencové schránky, která mohla obsahovat pozůstatky Ježíšova bratra.

Problém je v tom, že pravost relikvií není potvrzena.  Vědci proto vzorky DNA z relikvií chtějí navzájem porovnávat a doufají, že najdou shodu. „Máme také sbírky vzorků DNA od lidí z celého světa, které můžeme použít při určování geografického původu relikvií,“ dodal.

Práci výzkumníkům ztěžuje také to, že vzorky jsou silně kontaminovány genetickou informací od dalších lidí, kteří kdy s relikviemi přišli do styku.  

I s tím si ale poradí. „DNA časem degraduje. Každý vzorek můžeme tudíž otestovat na známky degradace a určit, který genom je starobylý a který byl do vzorku zanesen až později,“ vysvětlil Busby.

Badatelé tak doufají, že se jim díky moderním metodám analýzy podaří najít shodné vzorky, které by pak s velkou pravděpodobností vyjevily genom Ježíšovy rodiny.

„Předpokládejme, že jsme vyloučili kontaminaci a analýza DNA následně prokázala, že genetická informace z Turínského plátna je příbuzensky shodná s nálezem z osuária a obě se částečně shodují s bulharskými kostmi. Mohla by to tedy pak být DNA Ježíše a jeho rodiny?,“ ptá se Busby.

 

noacojezase ( 18. dubna 2017 18:49 )

Už tam jsou rozpory . Stačí si přečíst evangelia podle Matouše a evangelia podle sv.Lukáše

noacojezase ( 18. dubna 2017 18:41 )

Chtělo by to ještě zjistit DNA Praotce Čecha.

Zobrazit celou diskusi