Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Takhle vypadal Ježíš v mládí! Italská policie rekonstruovala jeho podobu

Autor: ljš - 
9. května 2015
05:44

Vzkřísili Ježíše! Nebo alespoň jeho pravděpodobnou podobu. Italští policisté ho navíc pomocí počítače dokázali omladit a přinesli tak sérii snímků, které ukazují, jak Kristus dospíval a stárnul.

K vytvoření modelu použili detektivové Turínské plátno, z nějž generovali Ježíšovu podobu v době ukřižování. Pak ho pomocí speciální počítačové animace omladili. "Zmenšili jsme mu spodní čelist, pozvedli bradu a napřímili nos," vysvětlili.

Program přitom italští kriminalisté používají obvykle k něčemu zcela jinému. Identifikují jím nebezpečné zločince, kteří se na útěku snaží maskovat nebo jsou k dispozici jen jejich fotografie z mládí. Počítač je i přesto dokáže rozpoznat.

Proslulé Turínské plátno, do něhož bylo prý zahaleno tělo Ježíše Krista po sejmutí z kříže, bylo před měsícem po pěti letech znovu vystaveno pro veřejnost v turínské katedrále. Pro věřící je na záhadné látce otisk Kristova těla a krev z ran, které utržil při bičování, mučení a ukřižování. O jeho autenticitě dosud panují spory.

Rubáš o rozměrech metr krát čtyři metry, označovaný za jednu z hlavních křesťanských relikvií, bude v Turíně k vidění do 24. června. Před pěti lety si ho přišlo prohlédnout víc než milion lidí. Zpřístupnění plátna dnes doprovodil slavnostní mší turínský arcibiskup Cesare Nosiglia. Mezi návštěvníky podle agentury DPA nebude chybět ani papež František, který je v Turíně očekáván 21. června.

V severoitalském městě je relikvie uchovávána od roku 1578. Vědci uhlíkovou metodou již v roce 1988 zjistili, že plátno zřejmě pochází ze středověku, z 13. nebo 14. století. Někteří však namítají, že datování může být zkresleno znečištěním, a požadují analýzu většího vzorku. To však Vatikán odmítá.

Testy rovněž nevysvětlily, jak se na plátno dostal otisk muže s ranami podobnými těm, které podle bible utržil Kristus. Na konci roku 2009 vatikánská vědkyně na základě zkoumání nápisu na plátně oznámila, že bylo užito na zakrytí Ježíšova těla.

figiop ( 16. května 2016 19:51 )

No bůh nám dal vůli, je jen na nás kdo koho znásilní nebo zabije...

3dots ( 9. května 2015 12:17 )

Turan: přesně! Plátno je z 13.století, to už byl Nazaretský sakra dlouho po smrti, takže co do toho hadru balili? Moc hezký byl dokument, který poukazoval na podobu s da Vincim (autoportréty) i popis možné výroby pomocí camera obscura. Jenže verze s Ježíšem Vatikánu víc vydělá.

mair ( 9. května 2015 09:58 )

To je zase titulek! Píše se o ukřižování ve 33. To byl již stařec.

sores ( 9. května 2015 09:42 )

 Říká se mu všemohoucí a milující. V tom případě tedy nechápu, proč nechá umírat miminka na rakovinu a znásilňovat dětičky mužskýma, války atd. Tak ať to svinstvo na světě zastaví pán všemohoucí!

santikxauz ( 9. května 2015 08:15 )

To vypadá na nějakou ženskou.

Zobrazit celou diskusi