Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krev těhotných žen může podle studie zabíjet. Ale jen muže

Autor: Mii - 
28. října 2017
18:30

Mužští pacienti, kteří v rámci léčby obdrží transfúzi krve, mají větší pravděpodobnost, že zemřou. Aspoň pokud bude krev pocházet od ženy, která někdy v minulosti byla těhotná. Naznačuje to nová studie nizozemského ústavu Sanquin Research, jež byla zveřejněna v odborném časopise Journal of American Medical Association a na kterou upozornil server Telegraph. Podle výzkumníků je to nejspíš způsobeno protilátkami, které se ženám během těhotenství tvoří.

V současnosti se pacientům nesděluje, zda krev pochází od muže nebo ženy. Pokud by výsledky byly pravdivé, celá dosavadní transfúzní praxe by se musela změnit. Výzkumníci ale upozorňují, že než pacienti začnou panikařit, je třeba provést další studie.

„Mužští pacienti, kteří dostali transfúzi od ženy, která již byla těhotná, mají statisticky větší úmrtnost než muži, kteří získali krev od dalšího muže nebo ženy, která nikdy těhotná nebyla,“ píše ve studii doktor Rutger Middelburg a doplňuje: „Asociace mezi zvýšenou úmrtností mezi muži a krví těhotných žen naznačuje, že je to způsobeno imunologickými změnami, jež se objevují během těhotenství.“

Není to ale jediné možné vysvětlení. Podle doktora to může být způsobeno i rozdílnými hladinami železa. „Alternativní vysvětlení je, že ženy, které někdy byly těhotné, mají rozdílnou hladinu železa v krvi než muži. Některé studie také upozorňují na rozdílnou fyziologii červených krvinek mezi pohlavími,“ píše Middelburg.

Statistik: Zatím se není třeba obávat

Doktoři v rámci studie analyzovali úmrtnost mezi 31 118 pacienty, kteří obdrželi 59 320 krevních transfúzí v šesti nizozemských nemocnicích mezi lety 2005 a 2015. Celkem ze zkoumaného vzorku po transfúzi zemřelo necelých 4000 lidí, tedy 13 %. Na základě toho se podařilo identifikovat, že po krvi těhotné ženy umíralo o 6 % více mužů než po krvi žen bez historie těhotenství nebo mužů.

Statistik Kevin McConway z Open University ale upozorňuje, že podobné riziko není moc velké. Zdůrazňuje také, že se jedná o pouhou observační studii, takže příčina zatím není známa. „Navíc, i pokud je zvýšená úmrtnosti opravdová, všechna data pocházejí z populace Nizozemska a věci mohou fungovat jinak v národech s odlišnou genetickou informací,“ sdělil McConway serveru Telegraph. Muži by se tak podle něj zatím neměli obávat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi