Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakovinu „šíří“ léčba? Nemocní dál předávají své geny. Vědci už ale našli řešení

Autor: Mii - 
13. října 2017
19:14

Po tisíce let v lidském a zvířecím světě fungovalo něco, čemu se říká přirozený výběr. Slabší organismy hynou, zatímco ty s lepší genetickou výbavou přežívají a mají stejně vybavené potomky. Úspěšná léčba rakoviny ale tento proces zcela smazala, uvádí výzkumníci v nové kontroverzní studii. Lidé s rakovinnými geny přežijí a „nedobré“ geny šíří dál. Západní státy tak mají mnohem vyšší míru rakoviny než ty méně rozvinuté. Podle výzkumníků je třeba situaci řešit, a to například pomocí genetického inženýrství.

„Moderní medicína jednoznačně přináší spoustu benefitů. Přináší ale také nečekané vedlejší účinky, mezi kterými je přenos slabého genetického materiálu z jedné generace na druhou. Každá další generace tak má větší pravděpodobnost onemocnět,“ vysvětluje ve studii její autor Maciej Henneberg z Adelainské univerzity.

Podle něj je jen otázka času, než nastanou skutečné problémy. „Naší kvalitní medicínou jsme téměř smazali přirozený výběr. Nechtěné genetické mutace se budou akumulovat skrze generace a časem dojde k velkému umírání,“ uvádí Henneberg.

Efekt je viditelný již dnes. Země s nejrozvinutějším zdravotnictvím mají až čtrnáctkrát větší míru rakoviny než rozvojové země. Například rakovina plic je častější dvanáctkrát a rakovina kůže desetkrát. Výzkumníci k číslům došli analýzou dat ze 173 zemí světa.

Jako státy s nejhorším zdravotnictvím vyhodnotili Burkina Faso, Čad, Středoafrickou republiku, Afghánistán, Somálsko, Sierra Leone, Kongo a Kamerun. Ty výzkumníci porovnávali se zeměmi s nejrozvinutějším zdravotnictvím – Singapurem, Německem, Japonskem, Švédskem, Švýcarskem, Kyprem a Lucemburskem.

Například rakovina varlat byla čtrnáctkrát častější v rozvinutých zemích než v druhém výběru. Leukémie a rakovina prsu byly ale častější v zemích se špatným zdravotnictvím.

Řešením může být úprava DNA

Znamená to, že svět má okamžitě přestat léčit rakovinu a postihnuté lidi nechat vymřít? Ne, studie nabízí méně drastické řešení. Opět se týká nejmodernější medicíny – genetické inženýrství.

Jelikož stopnout léčbu rakoviny nelze, podle výzkumníků bude třeba genetický fond lidí uměle upravit tak, aby se rakovinné geny nešířily dál. „Za předpokladu, že genetická historie rakoviny zvyšuje její výskyt, jediný způsob, jak ji vymýtit, je skrze genetické inženýrství. Uměle vypnout a odstranit defektní části DNA,“ navrhuje Henneberg ve studii.

Metody k podobným zákrokům již podle něj teoreticky existují, prakticky se ale ještě nepoužívají. Než je bude možné uplatňovat v širokém měřítku, budou muset ještě postoupit. Myslí si však, že je to jediný způsob, jak zabránit katastrofě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi